Saturday, December 29, 2012

AYAM KAPRAU

Sumber: Kak Jee

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
3 ketul isi ayam - dipotong kiub
1 1/2 sudu besar pes tomyam dalam botol
1 biji bawang besar - dibelah 8
7 biji cili padi - diketuk/dipecahkan
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1/4 biji capsicum hijau - dipotong dau
1 biji cili merah - dihiris kasar dan dibuang biji
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Perap isi ayam dengan pes tomyam selama 1/2 jam atau lebih.

Panaskan minyak dan tumis separuh daripada bawang besar hingga layu.

Masukkan cili padi dan tumis lagi barulah dimasukkan ayam yang telah diperap. Kacau rata dan masukkan sos cili dan kicap manis. Jika perlu tambahkan sedikit air.

Setelah mendidih, masukkan capsium, cili merah dan balance bawang besar. Kacau rata dan padamkan api.

No comments: