Ni pulak untuk dinner malam tadi. Mak dah siap rebuskan tulang awal-awal. So balik kerja semalam, terus je sediakan bahan-bahan lain pulak.
SUP TULANG
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu - dibersihkan
3 inci halia - diketuk
3 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - dibelah 4
1 sudu besar cuka
Air secukupnya untuk merebus
Bahan-bahan lain:
1 biji kentang - dipotong kiub
2 tangkai akar daun ketumbar - dibersihkan
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 bungkus sup bunjut - dibasuh
1 sudu kecil jintan manis - ditumbuk
1 sudu kecil biji ketumbar - ditumbuk
2 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
Garam secukup rasa
Hiasan:
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Cara-cara:
Rebus tulang dengan bahan-bahan lain selama beberapa jam atau sehingga empuk.
Setelah empuk, masukkan bahan-bahan lain dan renihkan sehingga kentang empuk (kecuali garam).
Akhir sekali, masukkan garam dan perisakan secukupnya. Setelah mendidih, tutup api.
Angkat dan hiaskan sebelum dihidang.
Kitorang makan sup ni lawan dengan sambal belacan dan udang goreng mentega.
No comments:
Post a Comment