Thursday, December 6, 2012

HALF AND HALF PIZZA

Kali ni aku improve my dough by using CMG method, tambah bread improver. Basic dia still sama dengan LG dan DJ.

HALF AND HALF PIZZA (SEAFOOD AND SPICY LAMB SAUSAGE)

Sumber rujukan: CMGLGDJ
Olahan: mrskojiwami
'


Bahan-bahan doh:
2 cawan tepung superfine
1 sudu teh garam
1 sudu besar olive oil
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh bread improver
2 sudu teh yis kering
1 cawan air suam
1 sudu teh gula

Bahan-bahan inti (seafood):
Hirisan capsicum traffic light - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
7 ketul kiub nanas dalam tin - dihiris nipis
1/4 tin spicy tuna in oil - dipecah-pecahkan
2 batang filet isi ketam (panjang) - dihiris kasar
Sos Thousand Island
Sos tomato
1 keping slice cheese


Bahan-bahan inti (lamb sausage):
2 batang spicy lamb sausage (aku beli kat Grocer's Village (ke Village Grocer?) - dihiris kasar
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
4 biji shiitake mushroom - dihiris nipis
Sedikit hirisan capsicum merah
3 keping slice cheese

Cara-cara:

Untuk membuat doh:
Larutkan gula dalam air suam. Masukkan yis kering dan biarkan yis berbuih (lebih kurang 10 minit).
Sementara itu, satukan tepung superfine, garam, susu tepung, bread improver dan olive oil.
Setelah yis berbuih, tuangkan ke dalam campuran tepung sedikit demi sedikit sambil menguli.
Uli tepung hingga kenyal, kalau masih lembik dan melekat pada tangan, tambahkan sedikit tepung hingga dapat doh yang licin dan tidak melekat pada tangan ataupun mangkuk.
Rehatkan doh selama 1 jam, cover dengan tuala lembap. Biarkan di tempat bersuhu suam/panas.


Untuk taburan inti:
Panaskan oven pada suhu 180 darjah C selama 10-15 minit.
Setelah doh naik, tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin.
Lengser loyang dengan sedikit olive oil.
Tekan-tekankan doh ke dalam loyang mengikut ketebalan yang dikehendaki dan ratakan.


Tuangkan sos tomato, dan ratakan ke seluruh permukaan doh.
Taburkan inti seafood dan lamb sausage pada dua bahagian sebelah menyebelah.



Akhir sekali, utk seafood, tuangkan sos Thousand Island.
Untuk lamb pulak, tabur cheese yang dicarik-carik.
Bakar selama 20-30 minit mengikut keperangan doh yang dikehendaki.

2 comments:

Anonymous said...

pandainyer ko Ayang wat pizza...! im impressed! nak try la nt..mana gambo dah siap bako weh? nak tengok..

mrskojiwami said...

Gambo ataih skali tu le yg dah siap bako...tapi aku guna cheese slices je, that's y x nampak cheese melt, kalau guna grated cheese maybe lagi real nampak