Sunday, December 9, 2012

TEMPOYAK BILIS DAN PETAI

Sumber: Sherry (Officemate)
Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis - digoreng garing
2 papan petai
1 biji bawang besar - dihiris
1 keping asam gelugur
2 sudu besar tempoyak
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
1 batang serai

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan tempoyak dan asam keping. Tumis seketika.
Kemudian, masukkan petai dan sedikit air.
Setelah mendidih, masukkan ikan bilis, garam dan gula. Sesuaikan rasa.

No comments: