Thursday, December 13, 2012

KERAPU MASAK TIGA RASA

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu saiz sederhana
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
Sedikit air
Sedikit serbuk kunyit
1 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa

Cara-cara:
Gaulkan kesemua bahan dan goreng dalam minyak yang banyak hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan di dalam pinggan hidangan.

Bahan-bahan lain:
5 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang kuning - dicincang
3 hirisan nipis halia
1 helai daun pandan
1 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 helai daun limau purut - dihiris nipis
1/2 kuntum bunga kantan - dihiris nipis
3 biji cili padi - dihiris nipis
8 ketul nanas kiub dalam tin - dibelah 2
Capsicum traffic light - dihiris kasar
3 tangkai daun sup - dihiris 3 cm panjang
3 tangkai daun bawang - dihiris 3 cm panjang
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang kuning, daun pandan dan halia hingga layu.
Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan sos tiram, sos cili Thai dan sos cili dan tumis lagi.
Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih. Perasakan dengan garam.
Akhir sekali, masukkan capsicum, daun limau purut, daun bawang, daun sup, cili padi, bunga kantan dan nanas. Kacau sebentar dan tutup api.
Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.

No comments: