Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ketul (besar) isi ayam - dipotong dadu
1/2 sudu besar lada hitam
1/2 sudu teh rosemary kering
1/2 sudu teh mixed herb
2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Traffic light capsicum - dipotong ikut suka
1/2 biji lemon - diambil jusnya
Bahan-bahan tumbuk kasar:
2 1/2 biji cili merah - dibuang biji
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Cara-cara:
Tumbuk halus lada hitam dan rosemary. Gaulkan pada ketulan ayam bersama-sama 1 sudu besar Cukup Rasa. Perap 15 minit. Kemudian, masukkan tepung gandum dan gaul rata supaya bersalut sepenuhnya pada ayam.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk kasar hingga garing.
Masukkan sedikit air dan jus lemon. Setelah mendidih, masukkan capsicum, Cukup Rasa dan ayam. Gaul rata, jika suka kering, masak lama sikit.
No comments:
Post a Comment