Asyik-asyik buat kari je kan, tukar pulak buat asam pedas. Teringat-ingat asam pedas kat Restoran Periok Sungai Buloh tu, memang sedap. So, hari ni kita try buat lak.
ASAM PEDAS KEPALA IKAN MERAH
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan merah - dibelah dua
1 batang bunga kantan - dibelah dua
2 batang serai - diketuk
1 genggam asam jawa - dicampur dengan air secukupnya, ditapis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula/aji (jika suka) secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 genggam cili kering (atau lebih jika suka pedas)
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 ketul kecil kunyit hidup
1 cm belacan bakar
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 batang serai - dihiris kecil
Cara-cara:
Bersihkan kepala ikan dengan air asam limau, toskan.
Panaskan minyak (lebihkan), tumis bahan kisar dan serai ketuk sehingga garing dan pecah minyak.
Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan bunga kantan. Didihkan.
Setelah mendidih, masukkan kepala ikan. Didihkan hingga ikan masak.
Masukkan bahan perasa secukupnya. Tambah air jika kuah agak pekat. Didihkan hingga betul-betul masak.
Nota:
Sedap dimakan dengan ulam-ulaman dan sambal belacan dan telur masin rebus.
No comments:
Post a Comment