Dinner malam ni, top up ngan balance lunch tadi. Ingatkan nak tambah lagi satu menu ikan, tapi tengok-tengok kari kepala ikan merah tu still ada lagi, so masak satu lauk je sudah la.
SAMBAL TUMIS UDANG DAN PETAI
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 - 15 ekor udang sederhana - dibuang janggut dan urat hitam
2 papan petai - direndam
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 sudu besar sos tiram
1/4 mangkuk air asam jawa
1 sudu besar gula perang
1 1/2 sudu teh garam
2 senduk cili kisar (bwg besar + bwg putih + belacan + cili kering rebus)
Minyak untuk menumis
Air
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak.
Masukkan gula perang dan sos tiram dan tumis lagi.
Masukkan petai dan tumis lagi.
Masukkan udang dan air asam jawa. Masukkan juga sedikit air. Gaul rata.
Setelah mendidih, masukkan garam dan bawang besar. Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam.
No comments:
Post a Comment