Sebagai pencicah untuk Tuna Garlic Rolls.
KARI TELUR REBUS
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
6 biji telur - direbus, dikupas dan dibelah 2
4 sudu besar serbuk kari daging/ayam
2 tangkai daun kari
1/4 kotak santan
1 biji kentang - dipotong kecil
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1/2 inci halia
3 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga hingga layu dan wangi.
Bancuhkan serbuk kari dengan air hingga menjadi pes. Masukkan ke dalam periuk bersama dengan daun kari dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan air dan santan. Ikut suka nak banyak mana atau nak pekat mana. Setelah mendidih, masukkan kentang dan renihkan hingga kentang empuk.
Kemudian, masukkan telur rebus perlahan-lahan (takut kuning telur terkeluar). Renihkan sebentar.
Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Setelah cukup masak, padamkan api.
No comments:
Post a Comment