Masak pagi tadi, untuk lunch mak, Haqimie dan Qayyum nanti. Balance aku dan En K tapau ke ofis.
DAGING MASAK MERAH
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan diperap semalaman:
1/2 kg daging - dihiris nipis dan lebar
1 sudu besar cuka
1 camca teh pewarna merah
Air (untuk tenggelamkan daging)
Bahan-bahan lain:
3 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - dibelah 4
2 hirisan halia - dihiris kasar
1 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula perang
1/4 batang carrot - dipotong panjang
Garam secukup rasa
Capsicum traffic light - dipotong lebar
1/2 batang bunga kantan - dibelah 2
1 helai daun pandan - disimpul
1 batang serai - dititik
Minyak untuk menumis
Air dari perapan daging
Cara-cara:
Toskan daging yang diperap, jangan buang air perapan.
Panaskan minyak dan goreng daging hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih, bawang besar, halia, daun pandan dan serai hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau sebentar dan masukkan air perapan.
Setelah mendidih, masukkan daging, capsicum, bunga kantan dan carrot. Renihkan hingga kuah agak pekat dan sayur empuk.
Perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment