Tuesday, December 18, 2012

Meroti lagi

Semalam meroti garlic roll resepi Puan Azlita lagi, tapi kali ni aku improvise sikit dengan penambahan emplex (pelembut roti) dan susu tepung. Final resultnya, rasa dan tekstur tak lari sangat dari version asal. So, I guess whether u add emplex and milk powder or not, the result will be almost the same. Semalam buat 2 adunan, sebab nak bawa ke ofis as breakfast. Nak bagi kengkawan rasa...and to hear their comments so that I can improve in future. Semalam jugak, I added tuna flakes as the filling alongside the usual garlic butter. I also sprinkled some chopped sliced cheese on top of the dough. So nama kena tukar la kepada Tuna Garlic Rolls.

Meroti ni semalam. Habis bakar lebih kurang 12 tengah malam dah. Haqimie dan En K dah belasah satu sorang dulu.

Pagi ni, bangun awal sebab nak buat kuah kari untuk dicicah dengan roti. Memula nak buat kari daging, tapi tengok daging macam sikit, nanti tak cukup pulak nak bawa ke ofis. So, decide gantikan dengan telur rebus.

Lepas tu, tengok-tengok ada pulak kueytiow belum masak. Sebelum jadi tak elok, sebab dah beli 2 hari lepas kot, elok la aku goreng. Since ayam semua pun keras beku lagi, aku decide bubuh sliced sausage ngan sliced crabsticks aje. Lepas tu, masukkan kucai, sawi dan tauge. Tauhu pun aku letak jugak sebagai ganti kepada telur. Tanak la bubuh telur lagi, kan dah ada kari telur rebus.

Sampai ofis, kitorang breakfast ramai-ramai. Alhamdulillah...

No comments: