Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi - dibasuh bersih dan direndam 1 jam (untuk memanjangkan beras)
1 batang serai - dititik
2 helai daun pandan - disimpul
2 akar daun ketumbar - dibasuh bersih
1/4 buku butter
2 sudu besar minyak jagung
1 biji bawang kuning - didadu
5 ulas bawang putih - dicincang
4 hirisan halia
2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
Sup ayam secukupnya
1 genggam kacang gajus - direndam sebentar dan digoreng hingga kuning
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
3/4 biji carrot - disagat halus
Bawang goreng dan daun sup - hiasan
Panaskan minyak dan masukkan butter.
Setelah butter mencair (jangan biarkan hangus), masukkan bawang kuning, bawang putih, daun pandan, serai dan akar daun ketumbar.
Tumis hingga kesemuanya layu.
Toskan beras dan masukkan ke dalam bahan tumis dan gaul rata hingga beras bersalut kesemuanya. Tujuannya supaya bila nasi masak nanti, ia akan berderai.
Masukkan carrot dan gaul rata. Tutup api dan transfer beras ke dalam periuk nasi elektrik dan tuangkan sup ayam secukupnya (misalnya 4 cawan beras bersamaan 4 1/4 cawan sup). Make sure sup tu belum ditambah garam.
Masukkan MAGGI Cukup Rasa dan gaul rata. Tanak seperti biasa.
Setelah nasi masak, masukkan gajus dan gembur-gemburkan nasi.
Sebelum dihidang, taburkan daun ketumbar dan gaul rata. Angkat dan hiaskan dengan bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment