Sepatutnya rebus dulu daging, baru perap dengan cuka dan kicap. Tapi memandangkan tak sempat, aku leburkan je semua dalam sambal dia, baru la tambah apa yang patut. Anyway, rasa dia tak lari sangat la, cuma agak berkuah sikit. Tapi manis daging tu maintain.
Sumber asal: Che Sue
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
800 gm daging batang pinang - dipotong ikut suka
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar/termasuk akarnya sekali
1 batang serai - dititik
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar cuka
Kicap manis + masin secukupnya
1 helai daun pandan - disimpul
Bahan-bahan kisar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
2 biji buah keras
1 1/2 genggam cili kering - direbus dan ditoskan bijinya
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis serai titik hingga wangi.
Masukkan bahan kisar, serbuk kunyit, akar daun ketumbar dan daun pandan dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan daging dan biarkan air daging keluar sambil dikacau sekali-sekala.
Setelah mendidih, masukkan cuka, kicap manis + masin dan daun ketumbar. Tambah air jika perlu.
Didihkan hingga mendapat kepekatan kuah yang diingini.
No comments:
Post a Comment