Tuesday, December 18, 2012

TUNA GARLIC ROLLS

Kalau nak resepi original, boleh la ke blog Puan Azlita. Thanx for sharing.

TUNA GARLIC ROLLS

Sumber: Puan Azlita
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan doh:
3 cawan tepung superfine
2 sudu besar susu tepung (aku tambah)
1 sudu besar yis segera
2 sudu besar gula
1/4 sudu teh emplex (pelembut roti) (aku tambah)
1/4 sudu teh bread improver (aku tambah)
1 cawan air suam
1 sudu teh garam
2 sudu besar olive oil

Inti:
1 tin tuna (apa-apa perisa) - crumbled
Garlic butter

Hiasan:
1 biji kuning telur - dipukul sedikit
Cincangan sliced cheese


Cara-cara:
Satukan kesemua bahan kecuali olive oil dan uli hingga lembut.

Tuangkan olive oil dan uli lagi hingga elastik. Sekiranya masih melekat, taburkan sedikit tepung.

Kepalkan doh dan sapukan sedikit olive oil pada permukaannya. Tutup dengan kain tuala lembap yang bersih dan biarkan doh rehat selama 45 minit. Doh akan naik sekali ganda.

Untuk garlic butter, boleh refer kat sini. Aku just guna leftover from the other day.

Selepas 45 minit, tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin dan uli sebentar.

Sediakan tempat untuk menebar doh dan tabur sedikit tepung.

Bahagikan doh kepada dua (seelok-eloknya timbang supaya sama berat).

Ambil 1 bahagian doh dan gunakan rolling pin (sapu sedikit tepung untuk elakkan melekat) untuk menebar doh menjadi bentuk lebih kurang segi empat tepat.

Sapukan permukaan doh dengan garlic butter rata-rata dan taburkan tuna flakes. Kemudian, gulung doh (macam nak buat swiss roll) dan kemaskan gulungan. Potong sama besar, terpulang la nak besar mana.

Lengserkan loyang dan atur hirisan rolls rapat-rapat. Ulang lagi sehingga habis doh kedua.

Tutup dengan tuala lembap sekali lagi dan rehatkan doh selama 30 minit. Doh akan naik sekali ganda lagi.


Selepas 30 minit, sapukan permukaan roti dengan lebihan garlic butter diikuti dengan kuning telur. Kemudian, taburkan dengan cheese.

Bakar pada suhu 170 darjah C selama 25-30 minit atau sehingga masak.

Kali ni, aku lawankan roti ni dengan kari telur rebus.


No comments: