Plan asal nak buat daging masak kunyit je. Tapi semalam mak citer, masa keluarkan daging semalam (kononnya nak masak, tapi dah terbeli Subway, so postpone ke malam ni), Haqimie tanya, daging ni masak apa? masak hitam la, sedap....so Opahnya pun kata, tunggu mama balik la.
So, tukar la plan, masak daging dendeng. Ikan kerapu pulak plan nak masak 3 rasa. Minta tolong mak rebus daging dan perap siap-siap. So balik nanti, terus tumis je.
Resepi kali ni, saja je tambah daun limau purut. Nak bagi harum lebih.
DAGING DENDENG
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg daging batang pinang - direbus
Kicap manis
Cuka
Air
Cara-cara:
Daging yang direbus kemudian dihiris ikut suka, perapkan dengan kicap manis, cuka dan air. Lebih lama perap, lebih sedap.
Bahan-bahan dikisar halus:
1 genggam cili kering - direbus dan dibuang biji
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
2 biji buah keras
1 inci kunyit
Bahan-bahan lain:
1 biji kentang sederhana - dipotong dadu besar dan digoreng
1 helai daun pandan - disimpul
1 batang serai - dititik
1 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, serai, daun pandan hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan bahan perap dan gaul rata.
Masukkan sedikit air dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan kentang dan daun limau purut. Masak lagi sehingga kuah agak pekat.
No comments:
Post a Comment