Tuesday, December 11, 2012

KARI IKAN SEMBILANG

Olahan: mrskojiwami



Bahan-bahan:
7 ketul potongan ikan sembilang - dibersihkan
4 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris kecil
3 1/2 sudu besar rempah kari ikan Baba's
1 sudu besar cili kisar
3/4 cawan air asam jawa
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Satukan rempah kari, cili kisar dan sedikit air untuk dijadikan pes.
Panaskan minyak, tumis bawang kecil, bawang putih, halia, daun kari dan halba campur hingga layu dan wangi.
Masukkan pes rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan didihkan.
Masukkan ikan dan air biasa dan kacau sekali sekala hingga masak.
Perasakan garam dan setelah mendidih dan masak, tutup api.

No comments: