Thursday, July 31, 2008

SOTONG MASAK MERAH

Photobucket

Bahan-bahan dikisar halus
1 genggam cili kering - dipotong dan dibuang biji, rebus dan toskan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan-bahan
1 ekor sotong besar - dibuang kulit dan dipotong bulat
1 1/2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong bulat
sedikit air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
gula merah secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau sehingga terbit minyak.
Masukkan hirisan sotong dan bawang besar. Kacau, sekiranya terlalu kering, masukkan sedikit air.
Masukkan garam dan gula merah secukup rasa.

CHICKEN SAMBAL

Photobucket

5 pcs chicken parts
1 tsp tumeric powder
1/2 tsp salt

Mix all ingredients together and fry till golden. Set aside.

2 ladleful prepared chilli paste
1 lemongrass - punched
1 tamarind skin
1 tbsp oyster sauce
oil, salt
1 onion - sliced into rings

Heat oil and saute the chilli paste and lemongrass till fragrant.
Add in oyster sauce, tamarind skin and onion rings. Stir well.
Add in fried chicken and stir well.

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS

Photobucket

That day, when my mother came for her eye's surgery, she brought the durian paste (tempoyak) along. Actually I still have a container inside the fridge.

Well, after days off from the kitchen tasks, yesterday I made Sambal Tempoyak but this time I invent a new style. I put some anchovies inside.

1 red chilli
5 bird's eye chillies
1/2 handful cleaned anchovies
1 tsp salt

3 tbsp durian paste (tempoyak)

Pound all ingredients except the tempoyak coarsely.
Add in the tempoyak dan stir well.

Since I ain't got any fresh ulam, so the tempoyak sambal stand alone to be mixed with rice.

Monday, July 28, 2008

KARI UDANG DAN KENTANG

Photobucket

Actually, this prawn curry taste better with long beans, but since I ain't got any, I substituted with potato wedges.

5 large prawns - unshelled
2 garlic - sliced thinly
2 shallots - sliced thinly
1 slice garlic - sliced thinly
1/2 tsp mixed halba
2 tbsp fish curry powder - mixed with some water
1 sprig curry leaves
1 cup coconut milk (not so thick)
some water
1 potato - cut into wedges
1/2 tsp tamarind paste (ADABI)
oil
salt
Ajinomoto

1. Heat oil and saute the sliced ingredients together with mixed halba till fragrant.
2. Pour in the curry paste and fry till oil surface.
3. Put the potatoes and saute for a while then pour in some water. Cover the pot with lid.
4. After 10 minutes, pour in coconut milk and let it boil.
5. Put the prawns and let it boil again.
6. Put in some salt, Ajinomoto and tamarind paste to taste.

Port Klang lagi

Last Saturday, demam Qayyum dah kebah. Malam tu, Papa baik hati dengan mengurangkan beban kerja aku, ajak keluar makan. On the way, call Enal, ajak diorang berdua untuk join kitorang ke Triple 2. Picked them up kat Pelangi, then off ke Triple 2.

Order laksa favourite aku tuh, suap Qimie nasi lemak panas. Sambil-sambil tu mengunyah pulak otak-otak panas berasap.

Macam biasa la, kitorang sembang hal terkini pasal couple tuh. Lepas tuh, pegi Port Klang. Anyway, haku pon tak faham apa la yang best sangat kat Port Klang ni, selain dari Muara Ikan Bakar or tengok peoples fishing.

Photobucket
Qayyum, Qimie, Yus

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Enal dan Qayyum

Photobucket
Sebenarnya nak amik gambar Qayyum pakai topi tuh

Photobucket

Photobucket
Eceh, import anak aku... korang bila lagi?

Photobucket

TELUR DADAR

Photobucket

2 biji telur
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 biji cili besar - dihiris nipis
1/2 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu serbuk lada putih
sedikit minyak

1. Pukul telur dengan kesemua bahan.
2. Panaskan minyak dan dadarkan.

SAMBAL TUMIS SOTONG

Photobucket

1 ekor sotong besar - dibuang kulit ari, dibelah dan buat criss-cross cut, potong kecil-kecil
1 labu bawang besar - dihiris kasar
1 1/2 senduk cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil gula merah
1/2 sudu kecil pes asam jawa ADABI
garam
sedikit air
minyak

1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan sos tiram dan gula merah.
3. Setelah mendidih, masukkan sotong dan bawang besar. Kacau sehingga masak. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
4. Masukkan pes asam jawa dan garam.

LEEK DAN KUBIS GORENG

Photobucket

1 batang leek - dipotong 10 cm dan dibelah 2
5 helai daun kubis - dihiris sederhana tebal
1/2 paket daging kisar RAMLY
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji bawang kecil - ditumbuk
3 biji cili padi - ditumbuk
1 sudu besar sos tiram
sedikit air
minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan daging kisar dan sedikit air dan kacau sehingga daging masak.
3. Masukkan leek, kubis dan sos tiram.
4. Tumis hingga masak.

RENDANG AYAM

I was on emergency leave last Friday coz Qayyum was still not well. Papa took 1/2 day leave. So I cooked for lunch la.

Rendang Ayam

Photobucket

5 ketul ayam
1/2 kotak santan pekat
1 1/2 senduk cili kisar (prepared)
1 biji bawang besar - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 helai daun kunyit - dihiris nipis
1 keping asam gelugur
Garam

1. Masukkan kesemua bahan kecuali garam ke dalam kuali dan renihkan sehingga masak.

Thursday, July 24, 2008

Wedding Card - Shurazi

Yesterday, me received a wedding card from another old @ classmate - Shurazi aka Aji. Black and gold colour - so classic.

Take a peek.

Photobucket

Photobucket
Nice eh?

Lil Q

Photobucket

When I picked Qayyum and Qimie from the nursery yesterday, I was told that Qayyum was having a fever. Yes, his body was quite warm, so we decided to bring him to the doc - our fave doc in BBSB. Before that, we went to Seksyen 6, KD because Papa wanted to eat char kuey tiow. And I asked him to tapau roti tisu for me since I am fasting.

Qayyum's temperature was at 39ÂșC, so the doc gave him 'ubat montot'. On the way back home, I 'tapau'ed nasi campur from a Kelantanese stall near the PAS leader house in my residential.

Breaking fast then kemas sana sini sket2 since my brother is coming for my mum's checkup (today). They reached our house at 1.30 a.m.

Wednesday, July 23, 2008

Puasa Day 1

Ari nih aku start posa ganti setelah beberapa percubaan yang gagal sebelum ini. Ini adalah kerana teman sepejabat ku yang selalu mungkir janji untuk posa (dan juga kadangkala diriku sendiri, agaggagag). Aku sahur pukul 5 pagi tadi, makan 2 keping roti sapu garlic butter dan 1 mug Nescafe susu sebab aku malas nak panaskan kari ayam balance smalam.

Ekceli, sepatutnya semalam aku dah start posa, tapi si Awien suka tau, tak posa la pulak, pastu tanduk dia dah keluar dok hasut aku bukak posa and join her for lunch. Pastuh dia sebut-sebut pulak pasal aroma Nescafe yang mmg la mencairkan hati aku yang separuh cair dah sebelum tuh. So terjadi la dua episod – satu, aku ngan Awien pegi wat Nescafe kat pantry dan kedua, time lunch kuar nak pegi tapau depan Leno tu, but then, bapak la ramai pekerja Leno lak semalam. Selalu 5-6 orang je, smalam langsung penuh stall tu, takde chance nak mencelah hatta menggapai polisterene pon. Rasa-rasanya, by the time kitorang nak menapau, mmg harus tinggal kuah je kot, sbb brader tu mmg tak bawak byk lauk.

So, disebabkan Awien tak bawak keta, dia ajak aku jalan kaki ke seberang nun - Bistari D'Kota kot nama dia, tempat ada Gulam Mee dan Diana's Tomyam Restaurant tuh. Adeh, haku lak smalam keanggunan memakai wedges agak tinggi, adeh la nak jalan kaki dalam ujan renyai sambil memakai payung (tah sapa punya tah, Awien main rembat aje kat opis tuh). Baru 2 tapak kedengaran hon di belakang kami, oooo Puan Nurhayati Cheng Abdullah rupa-rupanya, ajak kitorang kuar lunch ngan dia. Ngeh ngeh ngeh... alhamdulillah (padahal aku dgn Awien rasa termalu alah - Awien la esp sbb dia penah kata kat Pn Nur dia nak kuar lunch ngan aku jek....) ekekkke

Kitorang lunch kat Gulam Mee, memula rasa nak makan pasembor je, but then takde la pulak, pastu tgk lauk dia pom cam bes so amik la nasik separuh. Amik sayur peria goreng ngan telur, terung masak sambal, kari daging, kena la RM5 + 20 sen utk air suam (ikutkan ati nak nescafe ais, tapi takpe, ptg karang wat). Sambil makan sembang la, Pn Nur cakap dia tak lama lagi maybe nak resign, dapat offer utk mengajar kat Islamic International School kat Sunway Damansara. Good for her though, wat per stay at this age kat opis ni (she's 60+ - teacher retiree) kalo ari2 asik kena bambu ngan Julie kan.

3rd proofs done

Photobucket

3rd proofs for My Test Kit English Y6 - ready to be copy-edited by Puan Nur. Since all Mac users can't print at the moment, so I converted all the InDesign files to PDF and will ask Abang Man to print it out using his PC.

Manuscript to be clean-up

Photobucket

English Form 1 manuscript to be clean-up before proceed to layout. This one include cyan-coloured text for the answer. But I want to use magenta instead.

STIR-FRIED LEEK

Photobucket

1 leek - cut into 10 cm long then cut into two
2 garlic - pounded
3 bird's eye chillies - pounded
1 shallot - pounded
1/2 bowl cubed chicken meat
3 shelled prawns
1 tbsp oyster sauce
Oil

Heat the oil and saute the pounded ingredients till fragrant.
Stir in chicken meat and prawns. Saute till tender and put in the leek slices.
Stir well, put some water and oyster sauce.
Stir well again.

SIMPLE CHICKEN CURRY

Photobucket

5 chicken parts
1 packet Baba's curry powder - mixed with some water and kerisik
1 sprig curry leaves
2 garlic - sliced thinly
3 shallots - sliced thinly
1/2 inch-slice ginger - sliced thinly
1 tsp kerisik
1 inch cinnamon stick
1 star anise
2 cengkih
2 tbsp boxed coconut milk
1/2 tsp Adabi tamarind paste
Oil
Salt

Heat the oil and fry the dry spices together with sliced ingredients till fragrant.
Pour the curry powder paste and saute till the oil rise.
Put in chicken parts and some water, stir well and cover the pot.
After a few minutes, stir well again and put some coconut milk. Cover the pot again.
Put tamarind paste and let the chicken well-cooked.

GARLIC BUTTERED PRAWNS

Photobucket

5-6 large prawns
3 bird's eye chillies - cut into small pieces
2 tbsp Buttercup
2 tbsp garlic butter
1 egg - whisk with a little bit of white pepper

Heat the butter and fry the prawns till golden. Set aside.
In the sam wok, put the garlic butter and bird's eye chillies.
Pour the egg and stir till crispy.
Put the prawns and stir well.

Tuesday, July 22, 2008

One-week stock (or maybe more)

Papa bought these seafood from the night market near our residents. If I cook daily this week, maybe it can last for the whole week, but maybe will be extended to the next week if we were to dine outside (the case when mummy so lazy to cook.)

Photobucket
Large squids, large prawns, red fish

Monday, July 21, 2008

Landscape Exhibition @ Lake Garden

Last Saturday's nite, we went to the Landscape Exhibition in Lake Garden. Since we went there it was already dark, so nothing much can see. We didn't explored far though.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Wedding Card

Photobucket

I received this wedding card from an old friend, Ayu. She's getting married in August. Still not sure whether I can attend her wedding or not, but I wish I could.

After celebration

These pixies were taken at The Curve after we celebrated Qayyum's birthday last week. They changed their outfits after swimming at Pelangi Damansara that evening.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket