Untuk dinner malam tadi, aku decide buat asam pedas aje...sesekali makan lain dari selalu...asyik-asyik kari, sambal pun boring juga. Tapi slack pulak, daun kesum takde, so aku gantikan dengan daun limau purut. Boleh kot...
ASAM PEDAS IKAN SENANGIN
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 keping ikan senangin
1/2 kuntum bunga kantan + batang
1 helai daun limau purut
1 batang serai - dititik
3/4 mangkuk air asam jawa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 genggam cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
2 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan bakar
Cara-cara:
Panaskan minyak (lebihkan sedikit), tumis bahan kisar dan serai yang dititik hingga betul-betul garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam jawa (ikut suka nak masam/kurang masam) dan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan kepingan ikan, bunga kantan + batang dan daun limau purut. Didihkan sekali lagi.
Masukkan garam secukup rasa. Setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment