Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan merah - dibelah dua
3 sudu besar serbuk kari ikan Babas
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
1/2 kotak santan (tak guna pun boleh, saja nak guna pulak hari ni)
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa
Air (jika perlu)
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan tumbuk:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga layu dan wangi.
Campurkan rempah kari, daun kari dan sedikit air, jadikan pes. Masukkan ke dalam tumisan tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa, air sedikit dan santan. Setelah mendidih, masukkan kepala ikan.
Jerang dan tutup periuk. Kacau sekali sekala hingga ikan masak.
Masukkan garam secukup rasa. Didihkan sekali lagi dan tutup api.
No comments:
Post a Comment