Saturday, December 22, 2012

SUP IKAN MERAH

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
2 keping ikan merah
1/2 batang carrot - dipotong dadu
1/2 biji tomato - dibelah 2
1 bungkus perencah sup ikan Adabi (1 helai daun salam, 1 batang kulit kayu manis, 2 biji buah pelaga)
1 1/2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
Sedikit minyak jagung
Hirisan daun bawang
Bawang goreng

Ditumbuk halus:
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia
1 biji buah keras

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi.

Masukkan air secukupnya. Setelah mendidih, masukkan kepingan ikan dan carrot. Biarkan mendidih lagi, jangan dikacau selalu, nanti isi ikan hancur.

Masukkan daun salam, tomato dan Cukup Rasa. Perisakan secukupnya. Setelah mendidih, tutup api.

Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.

No comments: