Monday, December 24, 2012

KURMA DAGING

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
700 gm daging batang pinang - dihiris ikut suka
1 biji kentang - dibelah 8
1/4 batang carrot - dibelah 4
1 biji bawang besar - dibelah 4
1 biji cili hijau - dibelah 2
1 biji cili merah - dibelah 2
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 sudu besar kerisik
1 paket kecil rempah kurma
1/2 kotak santan
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 hirisan halia - dihiris halus
1/4 mangkuk air asam jawa
1 helai daun pandan - disimpul
1 batang serai - dititik
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Bancuh rempah kurma dengan sedikit air dan jadikan pes.

Panaskan minyak dan tumis serai dan daun pandan hingga wangi.

Masukkan bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga dan tumis lagi hingga layu dan wangi.

Masukkan rempah kurma dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan daging dan gaul rata hingga keluar air daging.

Masukkan sedikit air dan santan. Setelah mendidih, masukkan kentang dan carrot. Kacau dan tutup periuk dan masak sehingga kentang empuk.

Masukkan garam secukup rasa dan bawang besar. Setelah mendidih, masukkan cili merah dan hijau. Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan didihkan sebentar sebelum tutup api.

No comments: