Plan asal nak buat bubur kacang durian, so on the way balik, singgah kedai beli kacang hijau. Sampai kat rumah, mak bagi tau, durian leftover tu dah selamat dibuat tempoyak. Hmm...takpe la, buat je la bubur kacang biasa tapi letak sagu.
Masak bubur ni time masak dinner semalam, so lepas dinner En K dan Haqimie makan dessert pulak, cicah bubur kacang dengan roti Gardenia. Banyak juga dapat untuk 1/2 kg kacang hijau, satu periuk juga la, so aku bawa sikit ke ofis, untuk En K pun aku tapaukan.
BUBUR KACANG BERSAGU
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg kacang hijau - dibasuh bersih
1 paket santan (RM3)
2 cawan gula perang
1 cawan gula putih
1 sudu teh garam
1/2 cawan sagu kecil - dibasuh
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara:
Rebus kacang hijau hingga kembang.
Masukkan santan, gula perang, gula putih (gula ikut keperluan, sama ada suka manis atau kurang manis), garam, sagu dan daun pandan.
Renihkan, kacau selalu untuk elakkan bahagian bawah hangus dan santan pecah.
Setelah sagu masak, bolehlah tutup api dan hidangkan.
Nota:
En K suka makan dengan roti.
Kalau ada leftover, boleh buat kuih kasturi.
No comments:
Post a Comment