Saturday, December 15, 2012

TEMPOYAK BILIS DAN PETAI

Olahan: mrskojiwami
Resepi asal: Sherry (Officemate)


Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis - direndam
1 batang serai
1 keping asam gelugur
1 genggam petai - direndam
1 biji bawang besar - dihiris
2 sudu besar tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan tumbuk:
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara-cara:
Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan serai hingga layu.
Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi hingga layu.
Masukkan tempoyak dan asam gelugur bersama sedikit air (atau lebih, ikut keperluan).
Setelah mendidih, masukkan petai dan kacau sebentar.
Masukkan ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.

No comments: