Friday, January 4, 2013

SAMBAL TUMIS SOTONG KERING


Bahan-bahan:
2 ekor sotong kering - direndam semalaman
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 sudu teh serbuk belacan
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula perang
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan kisar:
Segenggam cili kering - direbus
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara:
Toskan air rendaman sotong dan basuh hingga bersih. Potong kecil mengikut saiz yang dikehendaki.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan gula dan tumis lagi (untuk bagi sambal berkilat dan cantik).

Kemudian, masukkan air asam jawa, sedikit air, belacan dan sos tiram. Tumis lagi dan masukkan sotong kering dan hirisan bawang besar.

Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa.

No comments: