Lepas siap buat nasi goreng dengan cekodok pisang, teringat pulak lauk tengah hari untuk En K yang start cuti seminggu hari ni, mak dan kiddos 2 orang tu. Hmm...nak masak benda berat lain semua pun beku lagi, so sardin je la... Bukan apa, mak tu tak larat, mata pun tak berapa nampak sangat, so kena la aku masak serba sedikit utk lunch diorang. Dinner balik nanti la aku masak.
SAMBAL TUMIS SARDIN
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 tin sardin cap AYAM
1/2 biji bawang kuning - dihiris bulat
1 biji cili merah - dibelah 2 tak putus
5 biji cili padi - dibelah 2 tak putus
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
1 senduk cili kisar (cili kering + bwg besar + bwg putih + belacan)
1/2 sudu teh gula perang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dihiris halus:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara-cara:
Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga layu.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan gula perang dan sos tiram, tumis lagi.
Masukkan sardin dan air secukupnya.
Masukkan juga asam keping.
Setelah mendidih, masukkan garam, cili merah dan cili padi.
Masak sehingga mendidih dan padamkan api.
No comments:
Post a Comment