Sunday, December 9, 2012

PULUT PANGGANG

Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami




Bahan-bahan pulut: (Menghasilkan lebih kurang 8 batang)
3/4 cawan pulut - direndam hingga kembang
1/4 kotak santan
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan

Bahan-bahan inti:
1 genggam udang kering - direndam
1 batang serai - dihiris kasar (lebih lagi sedap)
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
Kelapa parut putih secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan lain:
Sedikit minyak masak
Daun pisang yang dipotong empat segi - dilayur atas api
Stapler

Cara-cara:
Panaskan pengukus.
Satukan kesemua bahan utk pulut dan kukus sehingga masak. Angkat dan sejukkan.
Sementara mengukus pulut, tumbuk halus udang kering, kunyit dan serai.
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk bersama cili kisar hingga garing.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan kelapa parut dan goreng hingga ringan (kalau suka lembap pun boleh).
Angkat dan sejukkan.




Untuk membuat pulut panggang, bentangkan daun pisang yang sudah dilayur. Ambil sesudu besar pulut dan ratakan di bahagian tengah di hujung daun.
Ambil sesudu besar inti dan letakkan di atas pulut.
Gulung pulut hingga ke hujung daun.
Stapler setiap hujung gulungan, potong lebihan daun.
Panaskan pemanggang grill, dan grill pulut hingga masak.


No comments: