Bahan-bahan:
1 ekor ketam - dibelah 4
1/2 ekor sotong besar - dibuang kulit/dihiris bulat
10 biji cili padi - dihiris kecil
6 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih - dicincang
2 biji kuning telur masin - dipecah-pecahkan
1/2 tin susu cair
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
Cara-cara:
Gaulkan ketam dan sotong dengan tepung jagung dan MAGGI Cukup Rasa.
Panaskan minyak dan goreng ketam dan sotong hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
Alihkan minyak dari kuali. Panaskan butter dan tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan daun kari dan cili padi. Tumis lagi hingga wangi.
Masukkan kuning telur masin dan hancur-hancurkan.
Masukkan susu cair dan kacau hingga pekat.
Masukkan ketam dan sotong dan gaul hingga bersalut rata.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment