Ini kali kedua aku try resepi Alang ni. Sedap dan pedas....
KERABU SOTONG ala CIK ZAWI@ALANG
Sumber asal: Alang
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor sotong panjang (besar) - dibuang kulit luar dan dipotong bulat
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
1 biji cili merah - dihiris nipis
5 biji cili padi - dihiris nipis
1 batang serai - dihiris nipis
1/2 belahan bunga kantan - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1 biji tomato - dihiris nipis
1/2 biji limau nipis - diambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
Jerang air hingga mendidih dan tambahkan sedikit garam. Celur sotong hingga masak (jangan lama sangat nanti sotong jadi liat). Angkat dan toskan.
Satukan bahan-bahan lain dan tambah sotong. Gaul rata dan sesuaikan rasa garam dan gula.
No comments:
Post a Comment