Thursday, April 20, 2017

My birthday

Assalammualaikum,

Hari ni birthday saya yang ke-38. Takde plan nak ke mana-mana pun, so saya masak je la untuk dinner.


Ikan Siakap Masam Manis

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap – dikelar
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang Holland – didadu
2 ulas bawang putih – diketuk
3 senduk cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili Thai
5 biji cili padi – dipotong 2
Garam, Maggi Cukup Rasa dan sedikit air
Daun ketumbar yang diracik

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 3/4 senduk sahaja. Tumis bawang Holland dan bawang putih hingga layu. Kemudian, masukkan pula cili kisar dan tumis hingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili Thai. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air, garam dan perasa. Masak sehingga mendidih dan pekat.
  4. Rasa, jika ok, masukkan cili padi. Kacau dan tutup api.
  5. Tuangkan ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar.






Telur Dadar ala Thai

Bahan-bahan:

2 biji telur
1/2 biji bawang Holland – didadu
1/2 biji cili merah – dihiris
1 sudu besar sos ikan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak (agak banyak).
  2. Sementara itu, pukul telur hingga kembang dan berbuih.
  3. Masukkan bahan-bahan lain.
  4. Tuangkan dari aras yang tinggi sedikit tetapi berhati-hati. Kacau sedikit dengan garpu, perlahankan api dan masak hingga sedikit garing kemudian, terbalikkan.
  5. Setelah garing tutup api. Toskan minyaknya sebelum dihidangkan.







Brokoli Goreng

Bahan-bahan:

1 pokok kecil brokoli – dipotong florets
5 ekor udang – dibuang urat
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sedikit Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan ditumbuk:

2 biji cili padi
2 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan 1 sudu besar minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan brokoli dan tumis sebentar barulah masukkan 1/4 cawan air. Tumis dengan api sederhana besar kemudian masukkan udang dan sos tiram.
  3. Akhir sekali, masukkan perasa dan balik-balikkan hingga sayur sedikit lembut. Tutup api.



Dinner 11.4.2017

Assalammualaikum,

Masa pergi Mid Valley hari tu, sempat la beli ikan bawal emas 2 ekor (1 ekor = RM7.90), 2 ekor ikan siakap (RM7.90 seekor) dan sayur-sayur sikit.

So hari ni, masak pajeri terung kesukaan mak (mak dah ada kat sini, baru ambil dari rumah Yong Ahad hari tu). Dan untuk yang lain, saya masak ikan bawal emas masak lemak cili padi. Kami semua kecuali En K suka dengan ikan ni, tapi kalau beli di pasar malam, boleh tahan mahal. So bila-bila saya jumpa offer kat Giant ke, Aeon ke, selalunya dalam RM6-8 seekor sederhana, saya grab la.

Pajeri terung ni resepi turun-temurun mak saya. Mak saya pun cakap pajeri yang saya masak sedap dan kena ikut tekaknya. Tapi tau tak, sebenarnya saya tak suka langsung pajeri, pernah try tapi tak masuk dengan citarasa saya. So setiap kali masak, memang saya tak sentuh pun.

Tapi untuk resepi hari ni, memandangkan stok udang kering dah licin, saya gantikan dengan ikan bilis. Saya rasa ok je...


Pajeri Terung

Sumber: Mak

Bahan-bahan:

4 biji terung panjang (sederhana) – dibelah 2 tanpa putus
1 peket kecil serbuk kari daging Baba’s*
1 sudu besar kerisik*
2 tangkai daun kari*
Gula perang secukup rasa
Garam secukup rasa
1/2 sudu kecil pes asam jawa
1/2 kotak santan + sedikit air
1 senduk kecil minyak masak
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Satukan bahan bertanda * dengan sedikit air untuk dijadikan pes

Bahan-bahan ditumbuk halus:

1 inci halia – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1/2 genggam udang kering/ikan bilis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga sedikit garing. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga terbit minyak. Masukkan gula perang dan tumis lagi.
  2. Setelah nampak garing, masukkan santan dan air. Kacau rata. Setelah mendidih, masukkan terung dan pes asam jawa. Renihkan.
  3. Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa. Kacau rata, renihkan sambil kacau sekali sekala hingga kuah semakin pekat dan terbit minyak. Rasa dan setelah kuah pekat tutup api.






Ikan Bawal Emas Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

4 ketul ikan bawal emas
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1/2 kotak santan
1 keping asam keping
Sedikit air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

12 biji cili padi hijau + merah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
3 biji tomato ceri
2 inci kunyit
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk, tambah sedikit air, serai dan daun kunyit dan renihkan.
  2. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan santan dan kacau rata.
  3. Kemudian, masukkan pula ikan. Kacau selalu hingga berwap. Jangan biarkan mendidih terlalu lama nanti santan pecah.
  4. Masukkan garam dan asam keping. Masak sehingga ikan masak sepenuhnya. Rasa dan tutup api.


Dinner 6.4.2017

Assalammualaikum,

Masa jalan-jalan di Mid Valley hari tu, terjumpa brussel sprouts. Dah lama teringin nak rasa sebab tgk cooking show mat salleh selalu guna sayur ni. Tapi mmg agak pricey la, ambil 5 biji pon dah RM8+.

Resepi suka hati je.


Brussel Sprouts Goreng

Bahan-bahan:

3 biji brussel sprouts – dibelah 4
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang merah*
3 biji cili padi*
Sedikit sos tiram dan Maggi Cukup Rasa
Sedikit air

Cara-cara:
  1. Tumbuk bahan-bahan bertanda * separa lumat.
  2. Panaskan 1 sudu besar minyak dan tumis bahan tumbuk hingga sedikit garing.
  3. Masukkan sos tiram, kacau dan masukkan sayur dan air.
  4. Tutup sebentar, setelah agak lembut, masukkan perasa. Kacau rata dan tutup api.



Bekal 4.4.2017

Assalammualaikum,

Ini bekal untuk breakfast.

Cheesy mushroom omelette dan mixed salad with some mayonnaise.



Bekal 3.4.2017

Assalammualaikum,

Sekarang konon-kononnya sedang try nak eat clean. So dah few days start consume brown rice. DUlu pernah juga try, tapi macam tak boleh masuk. Tapi kali ni try, ok pulak. Saya guna brand Somaly, beli packet kecik dulu, nak tgk ok ke tidak. Alhamdulillah, taste wise ok je, even other family members pon ok je boleh terima.

So untuk bekal hari ni, saya masak 1 cup brown rice + 2 cups water (ikut arahan kat peket). Tapi utk lunch, saya just ambil 1/2 portion, lagi 1/2 simpan dalam fridge utk mlm nanti/esok ke.

As for lauk, saya grill ikan dan topped dengan sambal cili padi kesukaan saya.

Salad pulak, saya beli pre-washed packet, ada 12 types of salad kat dalam. Harga dalam RM8.90 macam tu la, beli di Aeon. Pastu saya tambah cherry tomatoes dan kacang kuda dalam tin brand Yeos. Susah nak jumpa ni, setakat ni baru 2 kali jumpa. Satu di Econsave Damansara Damai dan satu lagi di Jaya Grocers di Mid Valley. Tempat lain saya try cari memang tak ada.

Alhamdulillah kenyang je makan simple macam ni pun. As a fact, brown rice memang akan buat kita rasa full untuk tempoh yang lama juga la.