Wednesday, May 24, 2017

Breakfast Menu 24.5.2017

Assalammualaikum,

Hari ni terlambat sikit keluar rumah. Kesian Qayyum, hari2 masuk sekolah lambat. Dah cuba bangun pukul 5 am setiap hari pun still aku lambat. Kalau nak cepat, memang kena masak untuk mak dari malam sebelumnya, tapi takkan la nak masak sup sayur pun dari malam sebelumnya kan? Haruslah masak pagi-pagi tu. Buat breakfast lagi, kalau tak sempat, mintak tolong En K buatkan air. Kalau sempat, aku la yang buat. Pagi2 je kena ada 3 jenis air. Nescafe untuk aku dan En K. Milo untuk kiddos. Mak teh halia 3 in 1. Kadang2 tak buat breakfast pun. Diorang ni kadang2 pagi2 sgt tu tak lalu makan. Aku lak yang bengang, penat masak tak makan pulak. Kena la paksa sapa2 bawa bekal. Kalau tak rugi je la kan. Untuk mak biasanya, yang simple2 je. Sup sayur dengan fishball, ikan goreng, ikan masin goreng (fave mak), ikan rebus goreng (fave mak), tempe goreng (fave mak). Macam tu je la, sebab mak kata dah tak larat nak makan benda-benda keras, gigi dah tak kuat. Ayam memang sejak mak tua ni dia kurang sikit. So mostly ikan dan sayur je la. Kadang2 aku rajin buat la masak lemak putih ke, masak lodeh ke, camtu la... Tapi pun, if buat from scratch pagi2 buta tu, tetap la tak sempat nak siapkan before 6.30 am.

Ok la, pagi ni buat cekodok pisang. Pisang En K beli dari hari Sabtu lagi, pisang emas dibawa belayar. Semalam aku dah siapkan bancuhan then simpan peti sejuk. Pagi ni baru menjemput pisang. Jom tengok resipi la ya.

Cekodok Pisang

Bahan-bahan:

15 biji pisang emas – dikupas kulit
4 sudu besar gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 cawan tepung gandum Cap Bunga Ros (agak-agak) – aku suka la guna tepung ni
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:

  1. Lenyek pisang hingga hancur bersama gula.
  2. Masukkan bahan-bahan lain dan kacau hingga mesra. Adunan mestilah tidak terlalu lembik atau terlalu keras. Yang sedang-sedang saja.
  3. Panaskan minyak. Jemputkan adunan ke dalam minyak. Buat hingga hampir penuh kuali. Jangan penuh sangat nanti adunan mengembang tak muat kuali pulak.
  4. Goreng hingga perang hitam-hitam sikit, cekodok memang kaler macam tu. Angkat dan toskan minyaknya. Buat sehingga habis.

Tuesday, May 23, 2017

Lunch Menu 20.5.2017

Assalammualaikum,

Hari ni ada sikit rajin, so kelar-kelar sotong, and the outcome adalah bunga-bunga sotong, haha. Padahal masak sambal tumis je. Ayam kampung tu pulak, tak tau nak masak apa. Mula-mula nak buat ala pakapau je, so suruh la Rayyan tolong petikkan daun selasih kat depan rumah. Dapatlah 1/2 bekas juga. Tapi ... kentang ada tu, kalau tak pakai nanti bertunas pulak sebab dah beli seminggu kot. Nak buat kari, baru je lepas masak kari ikan hari tu. Nak buat kurma, tak ada rempah. Aduiii... dilema betul bila barang dapur kehabisan stok ni. Last-last buat la masak lemak cili padi, tapi En K kurang sikit, tapi Qayyum dan Qimie suka giler. Memang dalam dilema la, nak memenuhi citarasa semua orang, tu tak termasuk citarasa sendiri, yang kadang-kadang terpaksa la dikorbankan sebab tak ada orang yang suka citarasa kita kan.

Ok la, jom la tengok resipi walaupun dah berulang-ulang type.

Sambal Tumis Sotong

 Sambal Tumis Sotong

Bahan-bahan:

1/2 kg sotong – dibuang kulit, dipotong bulat dan dipotong separuh sekelilingnya
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
2 senduk kecil cili kisar (prepared)
1 sudu besar sos tiram
2 cm gula Melaka
1/4 cawan air
1/2 senduk kecil minyak
Garam secukup rasa
1/2 sudu kecil pes asam jawa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis separuh bawang Holland hingga layu. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga mendidih.
  2. Masukkan gula Melaka dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan tumis lagi.
  3. Masukkan air, pes asam jawa dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan sotong dan baki bawang Holland. Kacau rata, masukkan garam dan masak hingga sotong masak tapi jangan lama sangat, nanti sotong liat. Tutup api.


Ayam Kampung Masak Lemak Cili Padi


Ayam Kampung Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

10 ketul ayam kampung
1 biji kentang – dipotong 8
1 helai daun kunyit
1 batang serai – diketuk
1/2 kotak santan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
1 keping asam keping

Bahan-bahan dikisar halus:

15 biji cili padi
1/2 biji cili merah
5 biji tomato ceri
1 inci kunyit
3 biji bawang merah
Sedikit air

Cara-cara:
  1. Sediakan periuk, masukkan ayam, air, serai, daun kunyit dan bahan kisar. Kacau. Panaskan di atas api sederhana hingga mendidih dan ayam mengecut.
  2. Masukkan kentang dan santan. Kacau rata, jaga api, jangan biarkan meruap kalau tak santan pecah.
  3. Masukkan garam dan asam keping. Bila berwap kacau, masak hingga kentang empuk dan kuah sedikit pekat. Rasa, jika ok, tutup api.

Ikan Pari Bakar Ala Portugis

Assalammualaikum,

Ikan Pari Bakar Ala Portugis

Bahan-bahan:

Ikan Pari Bakar Ala Portugis

1 kg ikan pari yang sudah dipotong – dibersihkan
6 biji bendi – dihiris serong
1/2 tangkai bunga kantan – dihiris halus
3 tangkai daun kesum – dilurut
Garam dan gula melaka secukup rasa
Pes asam jawa secukup rasa
Aluminium foil
1 senduk kecil minyak
Hirisan limau kasturi

Bahan-bahan dikisar halus:

1 cawan cili kering yang direbus dan dibuang biji
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 batang serai – dipotong kecil
2 cm belacan
Segenggam udang kering – direndam hingga lembut
5 biji tomato ceri
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan garam, gula melaka dan pes asam jawa. Tumis lagi hingga agak garing. Tutup api. Buangkan lebihan minyak.
  2. Panaskan oven 230°C selama 10 minit. Sediakan loyang yang sesuai, letakkan aluminium foil lebih besar dari saiz loyang, agak-agak boleh lipat bahagian tepinya. Hati-hati, bahagian tepi foil tajam (saya dah kena haha).
  3. Susun ikan pari, curahkan pes sambal rata-rata. Kemudian, tabur hirisan bendi, bunga kantan dan daun kesum rata-rata. Ambil sekeping lagi foil yang sama saiz, lapikkan bahagian atas dan lipatkan bersama bahagian bawah dan balut tanpa ada ruang udara. Bakar selama 30 – 40 minit.
  4. Setelah masak, keluarkan dan letakkan di atas pinggan, hati-hati sebab panas.
  5. Ambil pisau yang tajam bahagian hujung dan potong bahagian tengah foil, dan sedia dihidangkan.
  6. Nak lagi sedap, perahkan jus limau kasturi sebelum dimakan.

Monday, May 22, 2017

Teatime 14.5.2017

Assalammualaikum,

Minggu ni lepak kat rumah aje sebab abang ipar pinjam kereta nak bawa mak mentua dan adik ipar jalan-jalan. Since melangut aje, datang la idea nak baking. Google punya google last-last pilih the same recipe jugak, dari taste.com.au, marble butter cake. So let's check it out!

Marble Butter Cake

Adapted from: www.taste.com.au


Bahan-bahan:

185 g mentega – dilembutkan (saya guna SCS Salted)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan gula kastor
3 biji telur saiz A atau B – dipukul ringan
2 cawan tepung naik sendiri – diayak
2/3 cawan buttermilk (buat sendiri – 2/3 cawan susu segar + 1 sudu kecil cuka putih)
2 sudu besar serbuk koko – diayak

Cara-cara:

  1. Panaskan oven suhu 180°C selama 15 minit. Sementara itu, gris acuan (saya guna silikon) dengan balance mentega pada packaging.
  2. Dengan menggunakan mixer, pukul mentega, esen vanila dan gula hingga ringan dan gebu. Tambahkan telur (buat 3 kali), setiap kali pukul sebati sebelum masukkan seterusnya. Masukkan tepung dan 1/2 cawan buttermilk. Pukul rata dan tutup mixer.
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian masukkan serbuk koko dan baki buttermilk. Gunakan spatula dan kacau rata. Satu bahagian lagi biarkan plain.
  4. Tuangkan 1/2 adunan plain ke dalam acuan dan tompok-tompokkan dengan 1/2 adunan koko. Kemudian tuangkan baki adunan plain dan tompok-tompokkan dengan baki adunan koko. Lorekkan menggunakan hujung pisau yang tajam. Hentakkan acuan perlahan untuk meratakan permukaan adunan.
  5. Bakar semalam 1 jam 10 minit (depends), selepas masak, test dengan lidi sate/garpu ke bahagian tengah kek dan lihat sekiranya keluar licin tanpa adunan melekat maksudnya kek sudah masak sempurna. Jika masih ada adunan basah, tambah 10 minit lagi. Sekiranya kek nampak agak garing tutup dengan foil longgar.
  6. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan di dalam acuan selama 10 minit sebelum dikeluarkan dan disejukkan di atas redai. (In my case, tak sempat, panas-panas diorang dah pakat potong dan ngap!)
  7. Setelah sejuk sepenuhnya, potong kek. Simpan di dalam bekas kedap udara. Tahan 2 – 3 hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk.


 Marble Butter Cake


Friday, May 19, 2017

Dinner Menu 16.5.2017

Assalammualaikum,

Tak ada apa nak diceritakan hari ni. Jom tengok resipilah!

Sambal Tumis Ikan Tongkol

 Sambal Tumis Ikan Tongkol

Bahan-bahan:

4 hirisan ikan tongkol
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
1 batang serai – diketuk
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
Sedikit gula Melaka/perang
3/4 senduk kecil minyak masak
2 senduk kecil cili kisar
Sedikit air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan 3/4 senduk kecil. Tumis separuh bawang Holland hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih.
  3. Masukkan gula merah dan tumis lagi, masukkan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air, asam keping dan garam. Kacau hingga mendidih.
  4. Akhir sekali, masukkan ikan dan baki bawang Holland. Masak sehingga agak pekat dan bawang layu. Tutup api.


Gulai Lemak Rebung dan Perut

Gulai Lemak Rebung dan Perut

Bahan-bahan:

1/2 kg perut lembu – direbus hingga lembut
3 batang rebung jenis kecil – dipotong bulat
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
1 peket santan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

4 biji tomato ceri
2 biji bawang kecil
7 biji cili padi
1/2 biji cili merah
1/2 inci kunyit

Cara-cara:
  1. Masukkan rebung, air, bahan kisar, serai dan daun kunyit ke dalam periuk. Didihkan hingga rebung empuk, tambah air jika perlu.
  2. Masukkan perut, asam keping, santan dan garam. Perlahankan api, kacau sekali sekala dan elakkan santan daripada meruap. Rasa, jika perut sudah empuk, tutup api.