Wednesday, March 15, 2017

Dinner 14.3.2017

Assalammualaikum,

Dinner semalam. Takde idea nak masak apa, ikan pun still keras kejung dalam fridge. Lupa nak letak kat rak bawah before pegi keje. Balik keje, singgah kedai kejap beli kacang botol nak buat kerabu untuk bekal lunch esok. Sampai je rumah, terus rendam ayam, ada dua bekas, satu yang part bertulang satu lagi part daging yang dah potong kiub. Ting! Terus dapat idea nak masak buttered chicken dan ayam masak merah. Untuk sayur, masak kobis goreng dengan chicken ball. Itu pun ntah laku ke tak, semua liat sangat nak makan sayur. As for me, masak malam ni tinggalkan sikit untuk bekal esok.

Since dah start acah-acah diet low carb, sy masak brown rice 1 pot. Sy beli brand Somaly paket kecik dalam RM6. Takut nak beli yang besar takut tak tergunapakai. Maklumlah acah-acah kan.

Anyway, brown rice yang ni menepati piawaian saya. Sebab dulu saya pernah beli brand lain, tak ingat namanya. Dah la very brownish pastu very mushy to my liking, seorang peminat nasi seroi. Tapi brand ni, the colour is just nice slightly brown and the taste pon ok. I even mix it up with white rice I cooked for them. They just ok with it, no issue nak makan brown rice. Sebab at first I thought diorang mesti komplen ni. Wrong! They just ate like normal even tambah jugak.

Ok, lepas brown rice dah masak, I scooped it out and simpan dalam tupperware. After dah sejuk sikit, sy simpan dalam fridge. Esok tinggal nak panaskan je. As for lauk untuk bekal, I just cut up the veges needed for kerabu kacang botol then basuh, tos kering dan simpan dalam fridge. Esok pagi baru toss it up dengan sedikit gula, cuka dan buah markisa (passion fruit) balance beli kat Cameron Highland hari tu.

Okey la, banyak pulak sembang hari ni, selalu up recipe je. Ntah la, kadang-kadang takde idea nak sembang apa, because it was so like me not care enough to share may daily rumblings in SOCMED (Social Media ~ sy baru tau term ni, haha). I just love to share what I cooked only, especially in my IG without elaborate details. I don't even bother to watermark my photos sebab takde commercial value di situ, :).

Straight to the recipes, for those who needs some ideas of what to cook for daily dinner spread. Enjoy!


Buttered Chicken
Ayam Masak Mentega


Bahan-bahan:

1 mangkuk isi ayam yang didadu
3 sudu besar tepung beras (sy suka guna tepung beras, kalau nak guna tepung gandum/jagung pun boleh)
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
3 tangkai daun kari
3 biji cili padi merah – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1 sudu besar mentega Emborg
Maggi Cukup Rasa secukup rasa
3/4 cawan susu cair Carnation
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Gaul ayam dengan tepung beras dan Maggi Cukup Rasa hingga rata. Panaskan minyak, goreng ayam hingga sedikit garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 1 sb shj. Masukkan mentega, setelah hampir cair, masukkan bawang putih, cili padi dan daun kari. Tumis hingga wangi dan layu, masukkan susu cair.
  3. Kacau, apabila mendidih, masukkan ayam dan Maggi Cukup Rasa. Gaul hingga kuah sedikit pekat dan ayam bersalut. Tutup api.




Ayam Masak Merah




Bahan-bahan:

15 ketul ayam
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Hirisan bulat bawang Holland
1 pokok daun ketumbar – dipotong 4 cm panjang
1 helai daun pandan
1 biji tomato – didadu
1 inci halia – dihiris mancis
1 senduk cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
1/2 cawan sos cili
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga 3/4 masak, atau hampir garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 3/4 cawan sahaja. Tumis daun pandan dan halia hingga harum. Kemudian, masukkan tomato, cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air (ikut banyak mana nak kuahnya), setelah mendidih, masukkan ayam goreng, bawang Holland, garam dan perasa. Rasa kuah, jika ok dan mendidih, masukkan daun ketumbar. Kacau sebentar dan tutup api.



Kubis Goreng


Bahan-bahan:

1/4 biji kubis – leraikan daunnya dan basuh, kemudian hiris nipis
5 biji chicken ball – dibelah 2
1/2 biji cili merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan chicken ball hingga wangi.
  2. Masukkan kubis, kicap cair, perasa dan air. Goreng hingga kubis lembut.
  3. Tutup api.

Tuesday, March 14, 2017

Dinner 13.3.2017


Sotong Sumbat Masak Kari

Bahan-bahan:

6 ekor sotong sederhana besar – dibuang kulit luar
3 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 biji tomato kecil – dihiris nipis
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 peket serbuk kari ikan Baba’s – dibancuh dengan sedikit air supaya menjadi pes
3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos ikan
4 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 pokok daun ketumbar – dicincang

Bahan-bahan sumbat:

1 biji kentang – dipotong kecil
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 biji bebola ayam
Sedikit daun ketumbar cincang

Cara-cara:

  1. Rebus bahan-bahan sumbat hingga empuk. Toskan airnya dan lenyek hingga halus/separa halus. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, kepal-kepalkan, agak-agak boleh muat disumbat ke dalam sotong.
  2. Ambil seekor sotong, sumbatkan isi kentang ke dalamnya, 3/4 penuh. Tutup dengan kepala sotong, sematkan dengan lidi kecil. Buat sehingga habis. Kemudian, kelar-kelarkan badan sotong tetapi jangan sampai putus
  3. Sediakan kuali, panaskan minyak. Tumis halba campur seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia, tomato dan daun kari. Tumis hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan pes kari, tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos cili, tumis lagi hingga sedikit garing.
  5. Masukkan air, garam dan Maggi Cukup Rasa. Setelah mendidih dan rasa pun ok, masukkan sotong dan daun ketumbar. Balik-balikkan, tutup sebentar, jangan terlalu lama nanti sotong liat dan keras. Agak-agak sudah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.

Monday, March 13, 2017

Lunch 12.3.2017


Sayur Tumis Belacan, Ikan Terubuk Goreng Garing dan Sambal Kicap Enaq,
Sambal Tumis Udang dan Petai

Sayur Tumis Belacan

Bahan-bahan:

1 ikat asparagus – dipotong bahagian keras, kemudian dipotong 5 cm panjang1 peket tau miu
1/2 biji capsicum merah – dihiris memanjang1/4 biji zucchini kuning – dihiris tebal dan dipotong 2
Sedikit sos tiramSedikit minyak bijanSedikit minyak untuk menumisSedikit air


Bahan-bahan ditumbuk kasar:


1 inci belacan – dibakar3/4 biji cili merah – dipotong2 ulas bawang putih – dipotong1 biji bawang merah – dipotongSedikit ikan bilis – dibasuh


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan sayur-sayuran, besarkan api dan kacau cepat (stir-fry).
  3. Masukkan sedikit air, sos tiram dan minyak bijan. Kacau cepat beberapa minit dan tutup api.
  4. Jangan masak terlalu lama, sayur akan lembik dan tidak crunchy.
  5. Angkat dan hidangkan.



Sambal Tumis Udang dan Petai

Bahan-bahan:

1/2 kg udang sederhana – dikupas dan dibuang kotoran
3/4 cawan petai – dibelah 2
1 biji bawang merah – dihiris kasar
4 senduk cili kisar (bawang besar + bawang kecil + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
2 sudu kecil gula perang
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram. Kacau dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan petai dan bawang. Tumis seketika hingga petai empuk dan bawang layu.
  3. Masukkan asam keping, garam dan udang. Kacau rata, jangan terlalu lama takut udang keras. Rasa dan jika ok, tutup api dan angkat.

Breakfast 12.3.2017


Sandwich Burger Ayam dan Sosej Ayam

Bahan-bahan:

6 keping roti Gardenia – disapu pure butter (Emborg)
2 biji tomato kecil – dihiris 6 keping
Daun salad (lettuce) dan Frisse lettuce – diracik
Hirisan bawang Holland
Mayonis
Sos cili
2 keping burger ayam
2 ketul Ayamas Italian Frankfurter – dikelar
3 keping cheese slice
Oil spray

Cara-cara:

  1. Panaskan non-stick pan, letakkan kepingan roti bahagian yang ada butter. Biar sebentar hingga sedikit garing dan angkat. Ketepikan.
  2. Spray pan tadi dengan oil spray dan goreng burger dan sosej hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Untuk menyediakan sandwich, ambil sekeping roti yang dibakar tadi, letakkan daun salad. Letakkan hirisan bawang diikuti dengan mayonis.
  4. Letakkan daging burger, mayonis, tomato dan cheese. Lapikkan dengan sekeping roti lagi. Potong segi tiga jika suka.
  5. Untuk sosej, ulang step yang sama.

Cucur Jagung dan Udang

Bahan-bahan:

3 tongkol jagung manis – disagat isinya
1 cawan udang kecil – jika rajin kupas kulitnya
1/2 biji cili merah – dicincang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 pokok daun kucai – dipotong 3 cm panjang
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya (untuk bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair)
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan kecuali minyak dan air.
  2. Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang dikehendaki.
  3. Rasa dan tambah apa yang kurang.
  4. Panaskan minyak.
  5. Jemput-jemputkan adunan ke dalam minyak hingga memenuhi kuali. Gunakan api sederhana.
  6. Sementara itu, sediakan bekas yang dilapik dengan kitchen towel.
  7. Balikkan cucur dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan. Buat sehingga habis.
  8. Hidangkan dengan sos cili.

Lunch 11.3.2017

Ikan Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan:

2 ekor ikan bawal emas sederhana besar – dipotong 3
1 batang serai besar – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
6 biji belimbing buluh – dipotong kedua-dua hujungnya
1/2 peket santan segar (atau lebih)
Sedikit air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

10 biji cili padi hijau – dipotong
3 biji cili padi merah – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
2 biji tomato kecil – dipotong
3 biji bawang merah – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong

Cara-cara:


  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk yang sesuai. Didihkan.
  2. Masukkan sedikit air dan santan, kacau rata, perlahankan api.
  3. Masukkan ikan, daun kunyit, daun limau purut dan serai. Renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk mengelakkannya mendidih dan pecah minyak.
  4. Selepas beberapa minit dan berwap, masukkan belimbing buluh, asam keping dan garam. Kacau rata hingga ikan masak dan belimbing buluh bertukar warna. Rasa dan jika ok, tutup api.
Nota:
  • Dapat petua dari seorang kawan, masukkan tomato semasa mengisar bahan lain supaya kuah menjadi pekat dan sedap.





Sayur Tumis Belacan


Bahan-bahan:

1 ikat asparagus – dipotong bahagian keras, kemudian dipotong 5 cm panjang
Segenggam petai yang dikupas
1/4 biji zucchini kuning – dihiris tebal dan dipotong 2
1/4 biji hirisan cili merah
Sedikit sos tiram
Sedikit minyak bijan
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

1 inci belacan – dibakar
3/4 biji cili merah – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
1 biji bawang merah – dipotong
Sedikit ikan bilis – dibasuh

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan sayur-sayuran, besarkan api dan kacau cepat (stir-fry).
  3. Masukkan sedikit air, sos tiram dan minyak bijan. Kacau cepat beberapa minit dan tutup api.
  4. Jangan masak terlalu lama, sayur akan lembik dan tidak crunchy.
  5. Angkat dan hidangkan.




My diet portion – I try :)