Thursday, December 20, 2012

BURGER SANDWICHES

Seperti biasa, musim cuti sekolah ni, mak pun ada kat rumah dengan Haqimie dan Qayyum yang tak nak pergi nursery, dah jadi macam rutin untuk bangun awal, sediakan breakfast dan lauk tengah hari sekali gus. Kalau sempat, aku akan masak nasi sekali, kalau tak sempat, mak akan tolong masakkan. Just buat satu jenis lauk pun dah ok, untuk Mak, Haqimie dan Qayyum. Untuk dinner, aku akan masak lauk lain pulak, ikut selera En K pulak.

So, pagi ni, untuk breakfast, aku buat Burger Sandwiches, kebetulan je ngam-ngam ada 6 keping roti putih dan 3 keping burger, 1 daging, 2 ayam. Jadi la. Untuk lunch diorang pulak, aku masak Ayam Masak Merah, favourite Haqimie.

SANDWICH BURGER

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
6 keping roti putih
3 keping daging burger
3 helai daun salad - diracik-racik
1/2 biji bawang kuning - dihiris nipis
3 keping cheddar cheese
Mayonnaise
Sos cili
Sedikit rosemary kering + lada hitam - ditumbuk halus
Olive oil
Marjerin
Cara-cara:
Panaskan grill pan. Sapukan marjerin pada roti dan grill untuk browning. Angkat dan ketepikan.Tuangkan sedikit olive oil dan grill daging burger. Taburkan serbuk rosemary dan lada hitam. Balik-balikkan hingga masak dan ketepikan.Susun 3 keping roti bakar atas pinggan dan letakkan daun salad. Tabur bawang kuning dan letak sos cili. Kemudian letakkan sedikit mayonnaise barulah letakkan daging burger.
Letakkan pula cheese, sos cili dan mayonnaise lagi. Lapikkan dengan balance roti bakar.
No comments: