Wednesday, December 5, 2012

SAMBAL UDANG PETAI DAN TEMPOYAK

Sumber: CMG
Olahan: mrskojiwami



Bahan-bahan:
15 ekor udang tanpa kulit dan dibuang urat hitam
1 paket petai yang dikupas
1 batang serai - dititik
1 keping asam gelugur
1/4 cawan susu cair (sebab santan takde)
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak, garam dan gula

Bahan-bahan kisar:
2 biji cili merah
12 biji cili padi
1 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis serai yang dititik hingga harum.
Masukkan bahan yang dikisar bersama serbuk kunyit dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan tempoyak dan masak seketika.
Masukkan petai.
Masukkan susu cair dan didihkan.
Setelah mendidih, masukkan udang dan didihkan lagi.
Masukkan garam, gula, asam keping dan daun kunyit. Sesuaikan rasa.

No comments: