Sumber: CMG
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
15 ekor udang tanpa kulit dan dibuang urat hitam
1 paket petai yang dikupas
1 batang serai - dititik
1 keping asam gelugur
1/4 cawan susu cair (sebab santan takde)
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak, garam dan gula
Bahan-bahan kisar:
2 biji cili merah
12 biji cili padi
1 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis serai yang dititik hingga harum.
Masukkan bahan yang dikisar bersama serbuk kunyit dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan tempoyak dan masak seketika.
Masukkan petai.
Masukkan susu cair dan didihkan.
Setelah mendidih, masukkan udang dan didihkan lagi.
Masukkan garam, gula, asam keping dan daun kunyit. Sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment