Olahan: mrskojiwami
NASI LEMAK
4 cawan beras basmathi - dibasuh bersih dan direndam dengan 4 cawan air selama 1/2 jam
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu teh halba
2 helai daun pandan - disimpul
1/2 kotak santan
3 biji bawang merah - dihiris
6 hirisan nipis halia
2 1/2 sudu teh garam
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan dan masak seperti biasa. Setelah masak, gembur-gemburkan dan biarkan 10 minit sebelum dihidangkan.
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS:
1 genggam ikan bilis - direndam
1 biji bawang besar - dihiris kasar
Minyak untuk menumis
1/4 cawan air asam jawa
1 1/2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk belacan
1 sudu besar sos tiram
Bahan-bahan dikisar halus:
1 genggam cili kering - dipotong kecil dan direbus
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan gula perang dan tumis lagi.
Masukkan sos tiram dan tumis lagi.
Masukkan air asam jawa dan sedikit air.
Setelah mendidih, masukkan ikan bilis, bawang besar dan garam secukup rasa. Setelah mendidih, tutup api.
AYAM GORENG BEREMPAH
1/2 ekor ayam - dibelah 2
Bahan-bahan A:
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
Bahan-bahan B:
1 biji bawang besar - dihiris
5 tangkai daun kari1 sudu besar rempah kari ayam1 sudu besar sos tiram1 sudu besar kicap pekat1 sudu besar MAGGI Cukup Rasa1/2 sudu teh mixed herb1/2 sudu teh rosemary keringSedikit air2 sudu besar tepung beras
Minyak untuk menggoreng
Bahan sampingan:
Telur rebus
Hirisan timun
Cara-cara:
Kisar halus kesemua bahan A. Tuangkan ke dalam periuk yang berisi air secukupnya untuk merebus ayam.
Masukkan ayam dan rebus hingga ayam empuk. Angkat dan toskan airnya.
Satukan kesemua bahan B dan tuangkan ke dalam bekas berisi ayam. Perap selama 1/2 jam atau lebih.
Panaskan minyak yang banyak, dan goreng ayam hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyaknya. Setelah ayam sejuk, potong ikut suka.
Air rebusan tadi boleh dibuat sup kosong jika suka.
No comments:
Post a Comment