Friday, December 28, 2012

LEMON ROSEMARY CHICKEN (modified)

Sumber: Jamie Oliver, Kak Nor (Secubit Garam)

Olahan: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1 ekor ayam - whole
1 biji lemon
1 biji kentang (besar) - berkulit dan dibersihkan
7 ulas bawang putih dengan kulit
1 biji bawang besar - dibelah 4
1/2 biji carrot - dipotong dadu besar
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar kicap manis
1 1/2 sudu besar rosemary kering
1 sudu teh mixed herb
1 sudu besar lada hitam
1 inci halia
2 sudu teh garam
1 sudu besar olive oil
2 sudu besar butter - dilembutkan

Cara-cara:
Panaskan air dalam periuk dan masukkan garam. Setelah mendidih, masukkan lemon, kentang dan bawang putih. Rebus selama 15 minit.

Sementara itu, sediakan ayam dalam roasting pan. Keluarkan kentang dan potong ikut suka.

Tumbuk lada hitam, halia, rosemary dan bawang putih sedikit lumat. Masukkan gula perang, garam dan mixed herb dan tumbuk lagi.

Satukan bahan tumbuk bersama olive oil, kicap manis, Cukup Rasa dan sos tiram. Sebatikan (rasa cukup masin ke tak).


Lumurkan bahan tumbuk ke seluruh ayam termasuk bahagian dalam. Keluarkan lemon dan cucuk denga garpu sekelilingnya dan sumbatkan ke dalam perut ayam. Masukkan juga sedikit bawang merah dan kentang.

Tabur kentang, carrot dan bawang di sekeliling roasting pan dan gaulkan juga dengan bahan perapan.


Perap ayam selama 1 jam atau lebih, bakar dalam oven pada suhu 190 darjah C selama 1 jam atau sehingga masak. Keluarkan ayam dan sapu dengan sedikit butter ketika masih panas dan hidangkan dengan Brown Sauce, Shiitake Mushroom Soup dan Pumpkin Buns.


No comments: