Sunday, December 9, 2012

Saturday's Story

Semalam dapat Saturday off, so mmg stay kat rumah la pagi-pagi. En K keje tapi dia kata nak masuk pkl 11. Pagi tu untuk breakfast, memula nak buat maggi goreng, tapi masa godek2 fridge, terjumpa ada lagi durian balance hari tu. So, buat cucur durian aje la.

Tengah hari pulak, buat ikan cencaru masak kicap, tempoyak bilis dan petai resepi Sherry, cendawan masak lemak udang. Nak dekat pukul 3 baru lunch.

Sambil-sambil masak tu pulak, datang pulak idea nak buat pulut panggang. So buat la, 1st time pon, dok google resepi merata.

IKAN CENCARU MASAK KICAP


Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru - digoreng dan diketepikan
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
*Tiada tambahan garam/gula

Bahan-bahan dikisar:
10 batang cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cm belacan

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
Masukkan kicap, sos tiram dan sos tomato, tumis lagi.
Masukkan sedikit air dan masak hingga kuah pekat.
Tuan kuah ke atas ikan yang telah digoreng.

No comments: