Tengah hari pulak, buat ikan cencaru masak kicap, tempoyak bilis dan petai resepi Sherry, cendawan masak lemak udang. Nak dekat pukul 3 baru lunch.
Sambil-sambil masak tu pulak, datang pulak idea nak buat pulut panggang. So buat la, 1st time pon, dok google resepi merata.
IKAN CENCARU MASAK KICAP
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru - digoreng dan diketepikan
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
*Tiada tambahan garam/gula
Bahan-bahan dikisar:
10 batang cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cm belacan
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
Masukkan kicap, sos tiram dan sos tomato, tumis lagi.
Masukkan sedikit air dan masak hingga kuah pekat.
Tuan kuah ke atas ikan yang telah digoreng.
No comments:
Post a Comment