Thursday, December 6, 2012

KUEYTIOW GORENG SEAFOOD

Untuk breakfast pagi ni. Bawa sikit ke ofis, kongsi-kongsi, sbb tengah hari nanti kitorang plan ke Giza nak lunch kat Madam Lim's.

KUEYTIOW GORENG SEAFOOD

Olahan: mrskojiwami




Bahan-bahan:

1 paket kueytiow - dibilas dengan air dan ditoskan
1 pokok sawi - dipotong, asingkan bhgn btg dan daun
4 helai daun kubis cina - dihiris kasar
5 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang besar - dihiris
7 ekor udang tanpa kulit
2 ekor sotong - dipotong bulat
1 biji telur
1 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih + belacan)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap pekat
Minyak

Sampingan:
10 biji cili padi - dihiris
Kicap cair secukupnya

Cara-cara:

Panaskan minyak dan goreng telur hancur. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
Menggunakan minyak yg sama, tambah sedikit jika perlu, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan udang, sotong dan batang sawi. Tumis lagi.
Masukkan kicap pekat dan kueytiow. Gaul rata.
Masukkan sayur dan kubis cina dan gaul rata lagi.
Akhir sekali, masukkan telur hancur dan ratakan.
Sedap dimakan dengan cili padi yang dicampur dengan kicap cair.

Nota:
Aku tak masukkan garam dah sebab dah pakai macam-macam sos dan kicap pekat.

No comments: