Pagi-pagi lagi bangun terus plan nak buat puding roti pelangi. Terus on laptop, search, dapat la satu resepi yang senang untuk ditry.
Sambil-sambil tu, heat Happycall nak goreng roti prata segera nak makan dengan balance ayam tumis semalam.
PUDING ROTI PELANGI PERISA MANGGA
Sumber asal: Aziejaya
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan A:
3 cawan air
1/2 cawan gula putih
1/2 paket agar-agar tali
Bahan-bahan B:
4 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 1/2 cawan susu cair
1 sudu teh esen mangga
1/2 cawan air
Bahan C (dicairkan):
2 sudu besar butter
Pewarna:
Hijau, merah, kuning
Cara-caranya:
Satukan kesemua bahan-bahan B dalam blender dan kisar hingga halus. Ketepikan.
Didihkan bahan-bahan A hingga larut. Disebabkan menggunakan agar-agar tali, aku tapis. Kalau guna agar-agar serbuk tak perlu la kan.
Setelah ditapis, panaskan semula. Kemudian, masukkan bahan kisar (bahan B) dan kacau seketika, Masukkan butter dan kacau sebati.
Sediakan loyang. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. 1 bahagian plain, bahagian lain diwarnakan hijau, merah dan kuning.
Ambil 2-3 senduk adunan plain dan tuangkan di bahagian tengah loyang. Biarkan ia tersebar sendiri. Kemudian tuangkan 2-3 senduk warna merah, diikuti hijau dan kuning. Ulang sehingga habis.
Ambil pisau plastik dan lorekkan segera dari bahagian tengah atau ikut kreativiti masing-masing.
Sejukkan di dalam peti sejuk hingga betul-betul set. Sedap dimakan sejuk.
No comments:
Post a Comment