Friday, March 28, 2014

Sambal Tumis Udang

Sumber: mrskojiwami

SAMBAL TUMIS UDANG



Bahan-bahan:
1 cawan udang yang sudah dikupas kulit - dibuang urat tengah
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
5 sudu besar cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering)
Garam secukup rasa
Minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis cili kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga terbit minyak, kemudian masukkan sos tiram, tumis lagi hingga pekat.
  3. Masukkan udang, gaul rata, masukkan asam gelugur dan bawang besar.
  4. Masukkan garam dan sesuaikan rasa.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: