Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam kampung
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 keping asam gelugur
1 paket santan pekat
1/2 cawan air
1 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
15 tangkai cili kering – direndam air panas, dibuang biji
2 inci kunyit hidup
Cara-cara:
- Panaskan 4 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugur, air dan santan. Gaul rata dan biarkan mendidih di atas api sederhana.
- Kacau sekali sekala hingga ayam empuk, tambahkan garam secukup rasa. Masak sehingga kuah agak pekat dan berminyak.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment