AYAM MASAK KICAP
Bahan-bahan:
8 ketul ayam kampung
Serbuk kunyit
Garam
1 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
3 sudu besar kicap pekat manis + masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
4 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
Sedikit air
Minyak untuk menumis
3 tangkai daun bawang – dipotong 4 cm
Cara-cara:
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar. Tumis cili kisar hingga mendidih, masukkan sos tiram dan sos tomato. Tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan air, lada hitam dan kicap. Kacau dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ayam dan renihkan hingga kuah menjadi sedikit pekat.
- Kemudian, masukkan bawang besar dan cili padi. Kacau rata hingga bawang layu. Sesuaikan rasa. Akhir sekali, masukkan daun bawang dan gaul rata. Tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment