Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kerisi sederhana besar - dikelar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1/4 batang bunga kantan - dihiris halus
1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Minyak
Bahan-bahan ditumbuk/dikisar kasar:
1 biji cili merah
5 biji cili padi hijau
2 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
Cara-cara:
- Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyak, susun di dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar. Tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan bunga kantan dan Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa. Tumis hingga berminyak dan layu. Tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi. Sedia dihidangkan.
Kangkung Tumis Belacan
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - disiang dan dibersihkan
1 sudu besar sos tiram
Minyak
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1/2 biji cili merah
2 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1/2 inci belacan
Sedikit ikan bilis - dibasuh bersih
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Setelah agak garing, masukkan kangkung dan tumis rata, masukkan sedikit air dan sos tiram.
- Gaul rata hingga kangkung layu.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment