Wednesday, March 19, 2014

Dinner 18.3.2014 (Tue)

Ikan Kerisi Sambal Harum

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kerisi sederhana besar - dikelar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1/4 batang bunga kantan - dihiris halus
1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Minyak

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar kasar:
1 biji cili merah
5 biji cili padi hijau
2 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar

Cara-cara:

  1. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyak, susun di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar. Tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan bunga kantan dan Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa. Tumis hingga berminyak dan layu. Tutup api.
  3. Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi. Sedia dihidangkan.


Kangkung Tumis Belacan

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - disiang dan dibersihkan
1 sudu besar sos tiram
Minyak

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1/2 biji cili merah
2 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1/2 inci belacan
Sedikit ikan bilis - dibasuh bersih

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Setelah agak garing, masukkan kangkung dan tumis rata, masukkan sedikit air dan sos tiram.
  3. Gaul rata hingga kangkung layu.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: