Saturday, March 8, 2014

Tea time 8.3.2014 (Sat)

Menu:
Nama Kurimu Pan (Fresh Cream Bun)
Sambal Tumis Sardin


Nama Kurimu Pan (Fresh Cream Bun)

Sumber: Ros Jintan Manis

Bahan-bahan:
300 g tepung roti (high protein)
150 g tepung gandum
30 g susu tepung
110 ml fresh cream (krim segar)
1 biji telur - dipukul sedikit, tinggal anggaran 1 sudu besar untuk gliss pada roti
180 ml susu segar
6 g yis kering
40 g gula kastor
40 g mentega tulen
1 sudu kecil serbuk penaik
Colourful chocolate rice (jika suka)

Gliss:
Baki telur
2 titik madu
1 sudu besar susu segar




Cara-cara:
  1. Sediakan mangkuk yang besar. Satukan kesemua bahan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
  2. Kemudian, masukkan ke dalam plastik yang bersih, ramas selama 8 - 10 minit.
  3. Sediakan mangkuk yang lain, griskan dengan sedikit mentega/marjerin.
  4. Keluarkan doh tadi dan uli sebentar di dalam mangkuk yang pertama tadi. Kemudian, bulat-bulatkan, letakkan ke dalam mangkuk yang sudah digris. Tutup dengan cling film dan biarkan doh naik selama lebih kurang 40 minit - 1 jam.
  5. Sementara itu, sediakan 2 loyang yang sesuai dan griskan dengan mentega/marjerin.
  6. Selepas itu, tumbuk doh untuk mengeluarkan angin dan uli sebentar. Asingkan 1/3 doh. Bahagikan baki 2/3 doh kepada beberapa bebola (saiz ikut suka). Susun di dalam loyang.
  7. Manakala, baki 1/3 doh ditabur dengan 2 sudu teh colourful chocolate rice dan uli rata. Kemudian, bahagikan kepada beberapa biji bebola. Tutup kedua-dua loyang dengan cling film dan biarkan doh naik sekali lagi selama 40 minit - 1 jam.
  8. Untuk menyediakan gliss, satukan kesemua bahan. Gliss apabila doh hendak dibakar sahaja.
  9. Panaskan oven pada suhu 180 darjah C. Tutup permukaan doh dengan baking sheet (jika suka), untuk mengelakkan roti terlalu perang.
  10. Bakar selama 18 minit. Untuk 5 minit terakhir, alihkan baking sheet dan biarkan hingga roti masak sepenuhnya.
  11. Setelah masak, sejukkan roti di atas redai.
  12. Sedia dihidangkan dengan sambal tumis sardin.

P.S.
Kena improve lagi skill nak buat roti ni. Tekstur memang lembut tapi rupa tak cantik.


Sambal Tumis Sardin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sederhana sardin
4 biji cili padi - dibelah 2 tanpa putus
1 keping asam gelugur
1 tin sardin air
1 sudu besar sos tiram
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris halus
3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa



Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar kemudian masukkan sos tiram. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan sardin, air dan asam gelugur.
  4. Setelah mendidih, masukkan cili padi dan garam. Sesuaikan rasa dan setelah mendidih, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: