Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 cawan tepung roti (high protein)
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar fresh cream
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk bawang putih
1/2 sudu kecil Italian mixed herbs
1 sudu kecil gula halus
1/2 paket yis kering
1 sudu kecil gula halus
1 1/4 cawan air suam
Topping:
2 batang sosej ayam jumbo - dihiris nipis
4 gegelang nanas dalam tin - dipotong kecil
1/2 biji bawang besar - dihiris halus dan dicerai-ceraikan
2 sudu besar puri tomato dalam tin
Parutan keju mozzarella
Cara-cara:
- Satukan yis, gula halus dan air suam. Biarkan berbuih lebih kurang 10 minit.
- Satukan bahan-bahan kering di dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di bahagian tengah.
- Setelah yis berbuih, tuangkan ke lubang bersama-sama minyak zaitun dan fresh cream.
- Uli hingga tidak melekat pada tangan. Bulatkan doh dan tutup dengan cling film, biarkan doh naik selama 40 minit - 1 jam.
- Griskan loyang pizza dengan olive oil. Keluarkan doh dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- Ambil satu bahagian dan tekan-tekan hingga memenuhi loyang.
- Ambil sesudu puri tomato dan sapukan ke atas doh. Tinggalkan inci dari bahagian tepi.
- Taburkan keju mozzarella, bawang, sosej, nanas dan akhir sekali parutan keju cheddar.
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah C, bakar selama 30 minit. 10 minit terakhir gunakan api atas.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment