Nasi putih
Sambal tumis ikan cencaru
Siakap Kukus Limau
Sambal Tumis Ikan Cencaru
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
3 tangkai daun sup – dihiris nipis
1 keping asam gelugur
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak secukupnya. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Goreng ikan hingga garing dan angkat. Letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Tinggalkan 3 sudu besar minyak, tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis sebentar hingga berkilat. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan serai, asam gelugur dan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan garam dan sesuaikan rasa. Setelah ok, tutup api.
- Tuangkan sambal ke atas ikan goreng dan taburkan daun sup.
- Sedia dihidangkan.
Siakap Kukus Limau
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana – dibuang sisik dan dikelar
2 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 tangkai akar ketumbar
1 batang serai – bahagian putih dihiris, bahagian hijau diketuk
2 biji limau nipis – diperah jusnya
2 biji limau kasturi – dihiris
2 inci halia – dihiris halus
2 biji bawang merah – dihiris halus
2 ulas bawang putih – dihiris halus
2 tangkai daun ketumbar – dihiris
3 inci leek – dibelah 4
4 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
3/4 cawan air
Cara-cara:
- Panaskan pengukus.
- Sediakan pinggan tahan panas.
- Lumurkan keseluruhan ikan dengan Maggi Cukup Rasa. Isikan perut ikan dengan akar ketumbar, serai yang diketuk dan 1/2 hirisan limau.
- Taburkan 1/2 bahan-bahan hirisan dan letakkan ikan di atasnya.
- Taburkan baki bahan hirisan, cili padi dan leek dan tuangkan air.
- Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan cukup masak.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment