Thursday, March 13, 2014

Dinner 12.3.2014 (Wed)

Menu:
Nasi putih
Sambal tumis ikan cencaru
Siakap Kukus Limau



Sambal Tumis Ikan Cencaru

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
3 tangkai daun sup – dihiris nipis
1 keping asam gelugur
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Minyak masak






Cara-cara:

  1. Panaskan minyak secukupnya. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Goreng ikan hingga garing dan angkat. Letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak, tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis sebentar hingga berkilat. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan serai, asam gelugur dan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan garam dan sesuaikan rasa. Setelah ok, tutup api.
  4. Tuangkan sambal ke atas ikan goreng dan taburkan daun sup.
  5. Sedia dihidangkan.


Siakap Kukus Limau

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana – dibuang sisik dan dikelar
2 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 tangkai akar ketumbar
1 batang serai – bahagian putih dihiris, bahagian hijau diketuk
2 biji limau nipis – diperah jusnya
2 biji limau kasturi – dihiris
2 inci halia – dihiris halus
2 biji bawang merah – dihiris halus
2 ulas bawang putih – dihiris halus
2 tangkai daun ketumbar – dihiris
3 inci leek – dibelah 4
4 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
3/4 cawan air




Cara-cara:
  1. Panaskan pengukus.
  2. Sediakan pinggan tahan panas.
  3. Lumurkan keseluruhan ikan dengan Maggi Cukup Rasa. Isikan perut ikan dengan akar ketumbar, serai yang diketuk dan 1/2 hirisan limau.
  4. Taburkan 1/2 bahan-bahan hirisan dan letakkan ikan di atasnya.
  5. Taburkan baki bahan hirisan, cili padi dan leek dan tuangkan air.
  6. Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan cukup masak.
  7. Sedia dihidangkan.

No comments: