Nasi putih
Ayam masak kicap
Sup sawi bunga dan telur
Ayam Masak Kicap
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
7 ketul ayam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
4 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tomato
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 biji cili merah – dibelah 2 tanpa putus
Sedikit air
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama, tinggalkan 3 sudu besar minyak. Tumis cili kisar hingga agak garing, masukkan sos tiram, sos tomato, kicap manis dan kicap masin.
- Tumis hingga pecah minyak, masukkan air dan serbuk lada hitam.
- Setelah mendidih, masukkan ayam, cili merah dan bawang besar. Masak hingga kuah agak pekat.
- Sedia dihidangkan.
Sup Sawi Bunga dengan Telur
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 pokok baby sawi bunga – asingkan batang dan daun
1 biji cili merah – dihiris
1 biji telur
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
2 sudu teh Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Air secukupnya
1 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara:
- Panaskan minyak sekejap sahaja, terus tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
- Masukkan air dan serbuk lada hitam.
- Setelah mendidih, masukkan batang sawi dan Maggi Cukup Rasa.
- Setelah mendidih, masukkan daun sawi dan pecahkan telur ke dalamnya.
- Setelah telur masak, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment