Wednesday, March 19, 2014

Koleksi Resepi #7

Sumber: Majalah Mingguan Wanita

NASI RAWAN

Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi - dibasuh bersih dan ditoskan airnya
30 g lemak daging
15 g daging tulang rawan
8 g bawang putih - dikisar
1 batang serai - dikisar
1 helai daun pandan - disimpul
3 g bunga lawang
2 g bunga cengkih
2 g kulit kayu manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh rempah jintan manis
1/2 sudu teh rempah ketumbar
10 ml minyak zaitun
Secubit garam
1 liter air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bahan kisar bersama bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan lemak daging.
  2. Setelah terbit bau dan layu, masukkan daun pandan. Kemudian, masukkan rempah, tulang rawan dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
  3. Masukkan beras dan kacau sebentar hingga bersalut kesemuanya. Kemudian, masukkan air dan garam. Masak nasi seperti biasa.
  4. Setelah masak, gembur-gemburkan dan biarkan di dalam periuk selama 5 minit sebelum dihidangkan.

No comments: