Tuesday, March 18, 2014

Lunch 17.3.2014 (Mon)

Ikan Merah Goreng Sambal Cili Merah

Sumber: mrskojiwami




2 keping ikan merah
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam halus
1 batang serai – diketuk
Minyak masak

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
2 batang cili merah
3 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat, toskan minyak dan susun di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar. Tumis serai dan bahan tumbuk hingga garing, masukkan sedikit air dan garam secukup rasa. Setelah agak kering, tutup api.
  3. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
  4. Sedia dihidangkan.


Sup Petola

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1/2 batang petola – dibuang kulit keras dan dihiris bulat
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1/4 cawan ikan bilis mata biru – dibasuh bersih
Segenggam suhun – dibasuh
1/2 keping besar fucuk – dibasuh dan dipotong kecil
Sedikit minyak
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga agak garing.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan petola dan setelah agak empuk masukkan suhun, fucuk dan Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.



No comments: