Sumber: mrskojiwami
2 keping ikan merah
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam halus
1 batang serai – diketuk
Minyak masak
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
2 batang cili merah
3 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat, toskan minyak dan susun di dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar. Tumis serai dan bahan tumbuk hingga garing, masukkan sedikit air dan garam secukup rasa. Setelah agak kering, tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
- Sedia dihidangkan.
Sup Petola
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 batang petola – dibuang kulit keras dan dihiris bulat
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1/4 cawan ikan bilis mata biru – dibasuh bersih
Segenggam suhun – dibasuh
1/2 keping besar fucuk – dibasuh dan dipotong kecil
Sedikit minyak
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga agak garing.
- Masukkan air dan biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan petola dan setelah agak empuk masukkan suhun, fucuk dan Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment