Wednesday, March 5, 2014

Dinner 4.3.14 (Tue)

Menu:
Nasi goreng Cina
Chicken and fish nuggets (ready made frozen products)


Nasi Goreng Cina

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
Segenggam udang kering – direndam sebentar
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah – dihiris
1/4 paket frozen mixed vegetables
2 biji telur
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
3 1/2 cawan nasi putih
1 sudu besar marjerin
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Tumbuk bawang putih dan udang kering separuh lumat. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, masukkan telur dan pecah-pecahkan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Menggunakan kuali yang sama, masukkan marjerin (tambah sedikit minyak jika perlu).
  4. Tumis bawang merah hingga garing, kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga wangi dan agak garing.
  5. Masukkan mixed vege, tumis sebentar, kemudian masukkan Maggi Cukup Rasa, tumis sebentar dan masukkan nasi.
  6. Kaup balikkan nasi hingga rata, sesuaikan rasa. Akhir sekali masukkan telur dan gaul rata.
  7. Sedia dihidangkan.

No comments: