Fresh cream bun
Sambal tumis ikan bilis
Sambal Tumis Ikan Bilis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis – dibilas bersih
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
1 cawan cili kisar
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis cili kisar. Setelah mendidih, masukkan gula perang dan kacar sebentar diikuti sos tiram.
- Setelah terbit minyak, masukkan air, asam gelugur dan bawang besar. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan ikan bilis dan garam. Gaul rata beberapa minit dan tutup api.
- Sedia dihidangkan sebagai pencicah fresh cream bun.
No comments:
Post a Comment