Monday, March 10, 2014

Teatime 9.3.2014 (Sun)

Menu:
Fresh cream bun
Sambal tumis ikan bilis


Sambal Tumis Ikan Bilis

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis – dibilas bersih
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
1 cawan cili kisar
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis




Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis cili kisar. Setelah mendidih, masukkan gula perang dan kacar sebentar diikuti sos tiram.
  3. Setelah terbit minyak, masukkan air, asam gelugur dan bawang besar. Kacau rata.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan bilis dan garam. Gaul rata beberapa minit dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan sebagai pencicah fresh cream bun.

No comments: