Thursday, March 13, 2014

Bekal untuk kiddos

Banana Bread

Resepi yang mudah, tanpa perlu guna mixer. Tapi Mrs K terlupa nak bubuh yogurt (plan nak bubuh thickened cream). Tapi hasilnya sedap juga.

Sumber: Yatie Memories

*Untuk resepi asal, sila refer blog Yatie Memories


Bahan-bahan:
1/2 cawan mentega cair – dibiarkan sejuk
1 cawan gula halus (next time kena buat 3/4 cawan)
2 biji telur
2 sudu kecil esen pisang
1 1/2 cawan tepung superfine
1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 cawan chocolate rice
1 cawan pisang yang sudah dilecek





Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 175°C. Lengser loaf tin dengan sedikit mentega cair.
  2. Dalam mangkuk, satukan pisang, telur, mentega cair, gula dan esen pisang. Gunakan whisk dan pukul hingga sebati.
  3. Dalam mangkuk yang lain pula, ayak tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam.
  4. Tuangkan adunan pisang dan chocolate rice ke dalam tepung dan gaul sehingga rata sahaja.
  5. Tuangkan ke dalam loaf tin dan bakar selama 45 – 50 minit. Uji jika sudah masak, keluarkan, sejukkan di dalam loaf tin selama 5 minit barulah dikeluarkan dan sejukkan di atas redai sebelum dihidangkan.

No comments: