Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 paket kuey teow halus
5 batang sosej cocktail – dihiris
2 pokok bok choy – dihiris, asingkan batang dan daun
2 biji telur
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang
1 biji tomato – dihiris
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap masin
Garam secukup rasa (jika perlu)
Air
Minyak masak
Cara-cara:
- Bilas kuey teow dengan air mengalir dan toskan airnya. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, pecahkan telur dan buat telur hancur. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama dan tambahkan minyak mengikut kesesuaian.
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing.
- Masukkan tomato dan tumis lagi hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap pekat dan kicap masin, air, sosej dan batang bok choy.
- Setelah mendidih, masukkan kuey teow dan gaul rata.
- Masukkan daun bok choy dan sesuaikan rasa.
- Akhir sekali, masukkan telur hancur dan ratakan.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment